Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bio kuchař Jiří Cinka vaří zdravě, ale nedá dopustit na tradiční bůček

Chotěboř - „Nejraději mám biobiftek z krávy, která se pásla na zdravé louce. Tomu se ani nejlepší a nejdražší svíčková nevyrovná,“ prozradil Jiří Cinka, aby názorně vysvětlil, že termín bio nemusí ještě znamenat nevzhledně vypadající jídlo bez chuti, barvy a vůně.

7.11.2008
SDÍLEJ:

Nic nepřehánět. Dokonce ani zdravou životosprávu. To je názor kuchaře Jiřího Cinka, který sice umí připravit chutný oběd ve stylu bio stravy, ale neodpustí si šťavnatý bůček.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Jiří Cinka je povoláním kuchař. Pracuje pro pražskou firmu, která se specializuje výhradně na produkty zdravé výživy. Nedávno přijel do chotěbořské školní jídelny, aby tamní kuchaře naučil v rámci projektu vyhlášeného krajem Vysočina připravovat pro žáky zdravý a přitom chutný oběd.

„Pro firmu pracuji zhruba tři roky. Veškeré recepty si vymýšlíme sami,“ říká Cinka. „Snažíme se strávníkům představit zdravé potraviny tak, jak je možná neznají. Například obyčejná cizrna se dá po vhodné úpravě použít jako velmi chutný obal kuřecího řízku. Škála chutí je v tomto případě značně široká.

Stravovat se bio neznamená jíst vegetariánsky, ale konzumovat potraviny vypěstované ve zdravém prostředí, počítaje v to samozřejmě i maso,“ zdůraznil Cinka.

Podobných odborných konzultací, jako byla ta pro chotěbořské školní kuchařky, absolvuje pražský kuchař do roka bezpočet, a to nejen v Čechách, ale i na sousedním Slovensku.

„Tam se ministerstvo školství rozhodlo zásadně změnit stravovací návyky mladých Slováků. Direktivně určilo, že mateřské školy, základní školy, učiliště a studentské menzy musejí do svých jídelen zařazovat dny správné výživy a nabízet strávníkům zdravé potraviny,“ prozradil Cinka, přiznávajíc ale, že konzumovat pouze bio stravu je pro domácnost finančně náročné. Bio potraviny jsou v průměru nejméně o 30 procent dražší než jejich méně zdravá varianta.

„Ideální řešení je běžný jídelníček sem tam obohatit nějakým bio produktem. Stačí jednou týdně,“ doporučil kuchař, který ač se téměř denně pohybuje ve sférách zdravé výživy, nedá dopustit na tradiční bůček. Jak tvrdí, nic se nemá přehánět.

Autor: Štěpánka Saadouni

7.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Mistry se o víkendu stali softballisté Havlíčkova Brodu (na snímku), kterým se podařilo navázat na loňskou sezonu a získali druhý titul v řadě.

Softballisté Havlíčkova Brodu obhájili extraligový titul

Poslanec Martin Lank

Martin Lank: Největší klad programu Realistů je jeho reálná splnitelnost

Předseda strany nemůže zůstat za bukem, říká Jan Veleba

Vysočina - Jediný předseda celostátní strany z Vysočiny Jan Veleba jde i do těchto voleb. Je lídrem Strany práv občanů (SPO) pro Vysočinu.

Motocyklista skončil na zemi

Chotěboř - V úterý 17. října odpoledne kolem šestnácté hodiny došlo k dopravní nehodě v Chotěboři.

Nejtepleji bylo v září v Dukovanech, nejvíc pršelo ve Velké Bíteši

Třebíčsko, Vysočina - Září bylo oproti průměru neznatelně chladnější. Průměrná měsíční teplota na Vysočině byla 11,4 °C, což představuje odchylku -1 °C od dlouhodobého normálu za období 1981 - 2010.

OBRAZEM: Dušičky. Svátek mají i květináři

Havlíčkův Brod - Dušičky, svátek zesnulých, který každoročně připadá na 2. listopad, je pro mnohé květináře na Havlíčkobrodsku jedním ze svátků, kdy jejich obchody navštíví během roku nejvíce lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení