Tradiční Gastroden začal včera ráno v areálu Obchodní akademie a hotelové školy na pracovišti Bratříků. Po několika letech, kdy se akce konala v havlíčkobrodském hotelu Slunce, byl Gastroden umístěn do nově zrekonstruované budovy hotelové školy.

První patro patřilo ukázkám flambování ovoce a barmanské show, kde barmani namíchali světoznámý nápoj Cuba libre či nealkoholické Večerní slunce.

„Budeme tady prezentovat barmanské ukázky alkoholických a nealkoholických nápojů. Samozřejmě jsme se museli na míchání připravit a něco nakoupit,“ řekl student hotelové školy Jiří Vlach. Ten má za sebou již několik barmanských soutěží, například v Hradci Králové či Velkém Meziříčí. Tereza Vaňková zase přítomným ukazovala, jak správně flambovat banán. „Připravujeme tady flambované banány s alkoholem, tedy konkrétně s rumem. Špejlí si zapálíme ploténku, dáme si na ní pánev, přidáme cukr a čekáme až zkaramelizuje. Poté přidáme kousek másla a krátce počkáme, než se všechno rozteče. Vložíme banán, který necháme zahřát, potom přidáme rum. Samostatnou lžíci s rumem zapálíme a přelijeme do pánve, čímž nám vzplane celá pánev. Ještě jsem zapomněla dodat, že se tam přidává pomerančová a citrónová šťáva,“ dokončuje Vaňková.

V dalších místnostech viděli diváci prezentace slavnostních tabulí a ukázky ozdobných dekorací, přičemž se nezapomnělo ani na cukrářské výrobky a delikatesy studené kuchyně. Následující patro patřilo druhému baru a stylové čajovně. Každý obor měl svou ukázkovou místnost, kde byly k dispozici studijní materiály.

„Od příštího školního roku budeme mít obor kuchař, číšník společný. Až ve třetím ročníků se mohu učni rozhodnout, zda si samostatně zvolí obor kuchař či obor číšník,“ doplnila vyučující Věra Sobotová. Ta zároveň dodala, že ve škole existuje nový učební obor Kuchařské práce, který je určen pro žáky speciálních škol či méně úspěšné žáky škol základních.

„Hned zde vedle nabízíme možnost nástavbového studia, ukázky sommelierství, hotelovou školu nebo ukázky svatebních tabulí,“ přidala Sobotová.

Škola klade také důraz na výuku cizích jazyků. „Výuka jazyků je určitě na prvním místě, zvláště pro obor Hotelnictví a turismus. Pořádáme výměnné pobyty do Itálie, Německa a Holandska,“ doplnila mladá lektorka cizích jazyků. Ta zároveň přidala, že ve škole se vyučuje angličtina, němčina, francouzština, ruština a španělština. „Samozřejmostí jsou kromě výměnných pobytů i certifikáty a poznávací zájezdy. Teď v dubnu pojedeme do Paříže,“ připojila lektorka.

Praktické ukázky studentů, spojené s poskytnutím informací o škole hodnotí kladně například manželé Doležalovi. „Je to tady nádherné, nejvíc se nám líbily ukázky výrobků a ta barmanská show. Syn uvažuje, že by sem nastoupil, tak jsme se přišli podívat. Perspektivu to asi má, snad to nezavřou,“ společně dodali.

S nimi souhlasí i Zdeněk Tavenský. „Aspoň je zde vidět, co ti studenti skutečně umí,“ doplnil. „Výrobky, obložené stoly, ukázky prací, všechno se nám líbilo. I ta škola je nádherná. Spojení Dne otevřených dveří a Gastrodne je dobré. Loni jsme se byly podívat na Gastroden v hotelu Slunce a musíme říct, že tady se nám to líbí mnohem víc,“ spokojeně doplnily dvě procházející důchodkyně.

Jiří Svoboda