Medů jsou různé druhy, které se liší podle ročního období a podle zdroje snůšky. „Například med řepkový, který je hodně oblíbený ve Skandinávii a Velké Británii, se u nás víc pastuje. U nás a v Německu je více oblíbený takzvaný med lesní, neboli medovicový, který je tmavší barvy. Ale často jsou medy víceméně smíšené, protože včely, například v době květu malin nebo ostružin, tento nektar dávají i s medovicí dohromady,“ vysvětluje včelař už od narození a také předseda Okresního výboru Českého včelařského svazu Pavel Průša z Havlíčkova Brodu.

Kupujte od znalců

Přestože jsou medové pochoutky různé barvy a konzistence, všechny mají podle Průši vynikající hodnotu. Zásadně však doporučuje kupovat produkt přímo od včelařů.

„Všichni včelaři prodávají kvalitní med. Není ničím falšován, nenajdete v něm žádné škodlivé látky ani přísady, jako to může být u těch dovozových. Například v zahraničí se včely léčí proti moru antibiotiky, u nás je však tento druh léčby vyloučen. V případě výskytu této nemoci se v České republice všechno likviduje spálením. V českém medu, který je v celé Evropě znám jako vysoce kvalitní, nejsou tedy zbytky léčiv. Když s něčím špatným přijde včela do styku, zahyne. Vše, co je v medu špatné nebo zfalšované, tam dal člověk,“ vysvětluje zaníceně Průša.

Kvalitní med se podle něj prodává v cenové relaci od 90 do 120 Kč za kilogram. „Pokud včelař nabízí nižší cenu, je si možná vědom i nižší kvality hygieny při zpracování. Včelaři na úrovni mají již dnes vše pod veterinární kontrolou a zařízení jsou z nerezu,“ říká Průša.

Velký zájem

Pokud spotřebitelům med zkrystalizuje a chtěli by ho mít opět v tekutém stavu, určitě by jej neměli zahřívat na teplotu nad čtyřicet stupňů. „Doporučuji koupit med přímo od včelaře vždy tekutý, nejlépe pastovaný. Ideálním zpracováním produktu je právě pastování, kdy se vzniklé krystaly mechanickou cestou rozdrtí a med již nekrystalizuje,“ dodal Průša.

„O český med je v zahraničí obrovský zájem, především pro jeho vysokou kvalitu. V cizině je móda sladit medem všechno možné, nejen čaj. Já si jím sladím i černou kávu a je vynikající, protože se kofein uvolňuje pomalu,“ odhaluje Průša.