„Teď jsi to zkazil,“ hodnotí výkon svého spolužáka, který opatrně lije espresso do vrstvy mléčné pěny, studenti oblečení do slušivých stejnokrojů.

„Nezkazil! Má tam tři vrstvy,“ zastane se ho spolužák. Tříbarevné latté si jeho výrobce odnáší na své místo, kde si ho může v klidu vychutnat.

Pod vedením italského odborníka studenti opatrně odměřují potřebné množství kávy a učí se obsluhovat kávovar. Z lití mléčné pěny do vysoké sklenice se stává náročný obřad, při kterém záleží na každém pohybu.

Syčící tryska nyní chrlí pěnu na přípravu cappuccina. Když se našlehané mléko nalije do šálku na připravenou kávu, přijde na řadu zdobení. Mistr vezme špejli a v mžiku vykouzlí na vrstvě pěny kouzelnou pavučinu.

Kalorická bomba

„Zajímá mě káva. Dovedu si představit, že bych pracoval v kavárně,“ říká účastník kurzu Ondřej, který se vyučil kuchařem a nyní je na nástavbovém studiu.

Věří, že nově získané zkušenosti a certifikát, který obdrží po absolvování kurzu, určitě uplatní. „Teď budeme připravovat horkou čokoládu,“ hlásí lektorka Renata Kopecká, která se naučila kávu a další pochutiny připravovat přímo v Itálii.

Vysvětluje, že v Itálii se horká čokoláda pije jako odpolední svačina, a to jenom v zimě, protože je to kalorická bomba.

O tom se mohou ostatně za chvíli přesvědčit ti, kdo ochutnají skvělou čokoládu doplněnou kopcem šlehačky. „Jaká je ta čokoláda?“ ptá se Kopecká. Odpověď „dobrá“ zaniká v rachotu kávovaru, který se potýká s přípravou dalších surovin.

Účastníky kurzu nemine ani přezkoušení nabytých znalostí. „Jak bys dělal cappuccino?“ vyvolá lektorka jednoho chlapce. Ten ale přesnou odpověď nezná. Zato na otázku, na co musí u kávy dávat největší pozor, odpoví správně. „Aby byla dobře namletá,“ zahlaholí.

Kromě studentů Obchodní akademie a Hotelové školy jsou tu také účastníci, jejichž oborem není gastronomie. „Mám ráda kávu,“ říká Barbora Hanousková, která se o kurzu dozvěděla od své sestry, jež studuje brodskou obchodní akademii.

Pravé italské espresso jí připadalo silné, cappuccino si ale vychutnala. Škola pořádá kurz přípravy kávy již posedmé. Příští rok v březnu vyšle asi pět svých studentů, aby se na třítýdenním kurzu v Itálii seznámili s přípravou místních jídel a nápojů.

Zuzana Klementová