Po správné odpovědi následuje další zapeklitá otázka. Před dívkou přistane talířek plný korkových zátek. „Co byste mi mohla říci o tomto korku?“ chce vědět lektor. „Je to plastový korek,“ najde správnou odpověď studentka.

Brodská obchodní akademie a Hotelová škola pořádá sommelierské kurzy jednou za půl roku, kvůli jejich náročnosti se jich může zúčastnit maximálně dvanáct zájemců.

Během třídenního kurzu zvládnou servis a degustaci vína, musí se seznámit s pravidly skladování tohoto nápoje, se sestavováním vinného lístku, s údaji na etiketách a osvojit si další odborné znalosti.

Tento týden sommelierský kurz absolvovalo deset zájemců, pět studentů z Obchodní akademie a Hotelové školy a pět účastníků z řad odborné i laické veřejnosti. Včera skládali závěrečné zkoušky. Kromě teoretických znalostí museli zvládnout také podávání vína.

Důraz na každý pohyb

„Jaké víno byste servírovala ke smaženým žampionům?“ ptá se lektor další účastnice kurzu. „Žádné,“ nedá se zmást učitelka, která chce získané znalosti předávat studentům brodské Obchodní akademie a Hotelové školy.

Po úspěšně zvládnuté teoretické části předvádí servírování vína. „Toto víno bych doporučila ke kuřecímu masu nebo rybě,“ říká s nádechem obřadnosti.
Poté, co hostitel schválí její výběr, otevře lahev a přivoní ke korkové zátce.

„Víno je v pořádku,“ prohlásí a nabídne zátku hostiteli k posouzení. Lektor Petr Doležal ze Sommelierské akademie, který třídenní kurz vede, celou dobu bedlivě sleduje každý její pohyb a zapisuje všechny její prohřešky.

„Jaká je minimální doba zrání šampaňského?“ ptá se lektor další účastnice kurzu. „Dva roky,“ odpovídá tázaná správně. Ještě musí říci, při jaké teplotě se šampaňské podává a pak dostane za úkol seřadit korkové zátky podle kvality.

Při praktické části ale vylije trochu vína na koberec. „Oj,“ uklouzne jí. Lektorova tužka se opět rozběhne po papíru.

Po závěrečných zkouškách měli účastníci kurzu možnost ochutnat skutečně kvalitní francouzské červené víno.

České víno, exotika pro svět

„Ve světě jsou česká vína čistá exotika,“ vysvětluje Doležal. Zdůrazňuje, že je zapotřebí, aby vinaři, sommeliéři a majitelé vinoték začali spolupracovat. Je třeba začít klást důraz na místo, odkud pocházejí hrozny, protože právě půda, ve které réva rostla, dává vínu nezaměnitelnou chuť.

Zuzana Klementová