S ohledem na hospodářskou krizi a napjaté domácí rozpočty ale cukráři letos počítají s menšími objednávkami, než tomu bylo v letech minulých.

„Myslím, že se krize projeví a letos bude počet objednávek o něco slabší než loni a předloni,“ potvrzuje cukrářka Eržika Mandlová z Chotěboře. Zákazníci si u ní mohou objednat vánoční cukroví nejdéle do osmého prosince. „Nejvíc jdou na odbyt takzvané korpusy, které si zákazník dozdobí a plní už sám doma. Někdo si objedná jen hotové těsto. Je to levnější, u nás lidé moc peněz nemají,“ konstatuje chotěbořská cukrářka.

Co se týče věkového složení zákazníků, nedá se říci, že by některá kategorie výrazně převažovala. Pro hotové cukroví si v Chotěboři chodí jak zaměstnané podnikatelky, tak i důchodkyně nebo ženy v domácnosti.

Atmosféra domácího pečení

„My pečeme cukroví doma společně, celá rodina, pár dní před Štědrým dnem. Ne dřív, abychom ho do Vánoc nesnědli. Napečeno máme asi sedm druhů za jedno odpoledne. Cukroví nám nosí i babička. O tom, že bychom si nechali vánoční cukroví vyrobit, jsme neuvažovali. Jednak domácí pečení má svoji atmosféru, je to tradice a pak si myslím, že cukroví vyrobené na zakázku by bylo dražší,“ uvažuje Zuzana Klementová z Havlíčkobrodska.

Pravidelně každý rok nabízí přibyslavská cukrárna Fontána zákazníkům před vánočními svátky nějaké novinky. „Letos je to speciální krémová kolekce i nepečené zákusky. Zatím objednávky máme, jestli objem bude menší než loni, se teprve ukáže,“ krčí rameny přibyslavské cukrářky. Zájemci mají možnost objednat si cukroví nejdéle do 10. prosince, pokud chtějí jenom speciální těsto, nejzazší termín je 7. prosince.

Nejmenší množství cukroví, které si zákazníci mohou objednat, je půlkilová krabice.

Havlíčkobrodská cukrárna U Hrušky zatím objednávky na vánoční cukroví přijímá bez omezení. „Měli jsme delší dobu zavřeno z důvodů rekonstrukce, takže objednávky přijímáme tak dlouho, dokud bude stačit kapacita. Nabízíme hotové cukroví, těsta nevyrábíme. Kolik cukroví letos vyrobíme, zatím netuším. Ale je možné, že se hospodářská krize i tady projeví. Zákazníky nijak neomezujeme, ani co do množství. Kdyby si zákazník teoreticky přál s ohledem na svoji finanční situaci na vánoční stůl jen dva až tři zákusky, není problém mu vyhovět. Máme zkušenost s tím, že zákazníci si nejčastěji chodí cukroví objednávat v povýplatním termínu,“ říká majitel cukrárny Karel Pavlíček. Zákazník si může v této cukrárně vybrat z deseti druhů minizákusků a 14 druhů čajového pečiva.