Pokud zrovna nevlastní kousek lesa, čeká je sháňka po ideálním jehličnanu, pod který se pohodlně vejdou všechny dárky.

Kromě domácích stromků mohou vsadit i na zahraniční krasavce. Také jejich prodej začal právě v těchto dnech na Havlíčkobrodsku .
„Lidé mají zájem spíše o jedličky, které déle vydrží. Kupují také větve a jmelí,“ informoval Martin Čaňo, který prodává stromky u havlíčkobrodského supermarketu Kaufland. Zdejší stromky pochází ze Skandinávie.

Nejlevnější smrček přijde na tři sta korun, nejluxusnější jedlička nordman na osm set. Komu je líto zmařeného stromu, může si zde za čtyři sta korun koupit strom v květináči, který může později někde vysadit.

Laciné stromky z lesních družstev

Tradici má prodej vánočních stromků v army shopu na havlíčkobrodském náměstí. Sem mohou zamířit ti, kteří touží po tuzemském jehličnanu. Stříbrný smrček z šumavských lesů tam pořídí od dvou set devadesáti do tří set padesáti korun.Laciné vánoční stromky se dají sehnat u některých lesních družstev.

„Naše lesní družstvo bude na ústředí v Přibyslavi nabízet smrčky a borovice. Metr až metr a půl vysoká borovička přijde tak na sto až sto padesát korun, stejně velký smrček na osmdesát korun,“ informoval o možnosti výhodného nákupu Václav Augustin z Lesní správy Staré Ransko. Část stromků pochází přímo z plantáží, které se specializují na produkci vánočních stromečků, zbytek je z nutných prořezávek.

Lesní družstvo ve Štokách nabízí vánoční stromky pouze obcím, které jsou jeho členy. Letos pro ně zajistí sto až 200 stromků z prořezávek, hlavně smrčků. Jednou z obcí, kam tyto stromky dorazí, bude také Lípa.

„Každoročně pro nás štocké lesní družstvo zajistí tak 15 stromků, které si mohou ozdobit třeba děti ve škole nebo ve školce,“ řekl starosta Lípy Jiří Kunc. Blížící se svátky znamenají pro lesníky také potřebu chránit stromky před nenechavci. ⋌

Ceny stromků

Kaufland Havlíčkův Brod:
smrk 300 Kč
jedle nordman 800 Kč
borovice černá 450 Kč
smrk stříbrný 450 Kč
Army shop Havlíčkův Brod:
stříbrný smrček 290–350 Kč
LDO Přibyslav:
smrček (1,5 m) 80Kč
borovička (1,5 m) 100–150 Kč

Zuzana Klementová