Štamgasti na Havlíčkobrodsku se v poslední době stále častěji přikláněli k úspornější lahvové variantě. Hospodští a restauratéři jim proto začali vycházet vstříc a nabízejí různé akce a slevy.

„Situace kolem ceny piva je složitá. Když jdu do supermarketu, koupím tam pivo levněji, než ho nakupuji do restaurace. Výrobní cena sudového piva je jiná, než u lahvového, které je díky distribuci, plnění a tak dále dražší. Pro pivovar je tedy výhodnější dodávat pivo v sudech a tancích než v lahvích. Ceny tomu však neodpovídají. Třeba pivovar Gambrinus nám až do dubna dal slevu, takže jsme nemuseli zdražovat, protože stále rostou provozní náklady, hlavně ceny energií, ale i surovin. Nevíme ale, jak to bude vypadat dál. Například, abychom podpořili návštěvnost naší restaurace Na Zastávce ve Světlé nad Sázavou, až do odvolání dáváme od jedenácti do tří hodin slevu na pivo Gambrinus. Desítka stojí sedmnáct korun a dvanáctka dvacet,“ informoval majitel sítě provozoven včetně Panského domu v Chotěboři Pavel Halama.

Zlevnili o dvě koruny

Na levné pivo je možné zajít také do havlíčkobrodského Hostince U Zlodějky, kde nabízejí Prazdroj a Gambrinus. Pivo tu zlevnili o dvě koruny. Desítku točí za devatenáct korun a dvanáctku za dvacet korun.

„Ceny zatím držíme na loňské úrovni. Do listopadu stála dvanáctka Rychtář 21 korun, potom jsme ji čepovali za 22 korun. Letos tuto cenu držíme. Už zdražil pivovar Velké Popovice, jeho Kozla prodáváme také za 22 korun. Říká se, že po prvním čtvrtletí budou pivovary znova zdražovat. Před Vánoci jsme zkusili udělat akci, ke třem pivům jsme dávali jedno zdarma. Nemělo to ale moc úspěch. Je prostě taková doba, lidé kupují lahvové pivo v supermarketech, kde mají velká balení v akci,“ komentoval současné ceny piva vedoucí ždírecké Restaurace U Lázničků.

Vedení havlíčkobrodského pivovaru Rebel se rozhodlo, že v prvním pololetí tohoto roku nebude ceny piva zvyšovat. Neplánuje ale ani zlevňování, podporuje spíše spotřebitelské soutěže.

„Naposledy jsme zdražovali vloni v lednu o částku spotřební daně. Kvůli zisku jsme ceny zvýšili naposledy přede dvěma lety, kdy zdražily velké pivovary,“ sdělil ředitel Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě Jiří Hušek.

Na zlaté časy se štamgastům zatím neblýská, dílčí zlevnění je však může potěšit.
„Každé zlevnění piva samozřejmě vítám. Točené pivo je točené pivo. Lahvové pivo je pro mě jen jakási poslední záchrana, taková nezbytná rezerva,“ radoval se z aktivity hostinských a restauratérů Jaroslav Konečný z Havlíčkova Brodu.

Zuzana Klementová