Dokonce se už v předstihu objevují houby, jejichž správný čas ještě nenastal, například václavky.

„V nezvykle hojném počtu letos rostou, a to zhruba po patnáctileté pauze, také lišky. Houbaři na ně mohou narazit především na smrkových pasekách,“ řekl uznávaný havlíčkobrodský mykolog Jiří Pejchal a dodal, že koše houbařů teď plní hlavně hřiby pravé, smrkové, žlutomasé, dále kováři, kotrče a strakoše, bedly, klouzci, kozáci a křemenáče. „Roste samozřejmě i celá řada druhů holubinek,“ pokračoval Pejchal.

Někteří houbaři běžně sbírají i růžovky a nemohou si vynachválit jejich jedinečnou chuť. V souvislosti s tím upozornil mykolog, že letošní sezona přeje také jedovaté muchomůrce tygrované, kterou si lze s růžovkou splést.

Mezi nejchutnější houby řadí Jiří Pejchal ryzce syrovinku a již zmíněnou růžovku. „Vynikající řízky je možné připravit i z holubinek. A to především z holubinky mandlové, nebo namodralé. Jejich konzistence je daleko hutnější, než například u hřibů. Více připomínají maso,“ uvedl Jiří Pejchal.

Vyznavači podzimních druhů hub, například václavek, nebo čirůvek si ještě na své houbařské žně budou muset nějaký čas počkat. Dá se ale předpokládat, že se i oni zajímavých úlovků dočkají.