Ještě před sedmou hodinou ranní se do Pohledu sjížděli pěstitelé ovoce z Pohledu i Havlíčkova Brodu. Už pár minut po otevření moštárny stála před vraty dlouhá fronta.
Do Pohledu jezdím pravidelně. V Havlíčkově Brodě moštárna není, tady jsou skvělé služby a velmi výhodné ceny. Vozím pokaždé asi tak 60 kilo jablek, máme velkou zahradu. Z těch jablek mi v Pohledu vylisují asi 50 litrů moštu. Nijak ho následně neupravujeme, protože doma ho stačíme vypít během týdne,“ prozrazuje Petr Albrecht. „Mošt je pro děti to nejlepší a nejzdravější pití, narozdíl od přeslazených limonád,“ přidává se další milovník jablečného moštu František Fučík.
Moštárnu v Pohledu provozují zahrádkáři už celá léta. „Nejdřív jsme měli k moštování vyhrazené prostory v zámku. Ale ty už nevyhovovaly. Proto jsme se přestěhovali do prostor, které patří obci a moštujeme v nich už víc než deset let,“ upřesňuje za vedení místní organizace Českého svazu zahrádkářů Pohled Petr Jirásek.
Moštárna je jediná v okolí
Úprava moštárny stála pohledský zahrádkářský spolek asi 120 tisíc korun. Jenom kvalitní lis s výkonným drtičem přišel podle Jiráska na 25 tisíc korun, ale tyto peníze se zahrádkářům postupně vrátily. Nikde v okolí podobné zařízení není a pohledští zahrádkáři nabízejí za moštování skutečně lidové ceny. Pro místní stojí litr moštu korunu, pro „přespolní“ se litr moštuje za tři koruny. Není divu, že většinu klientely pohledské moštárny, kromě místních, tvoří zahrádkáři z Havlíčkova Brodu. Moštuje se od poloviny září do října.
Moštování provádějí zahrádkáři vlastními silami. „Od rána a po celé dopoledne pracují v moštárně tři členové našeho spolku, samozřejmě jim za to spolek zaplatí,“ říká Jirásek, ale posteskne si, že i přesto o „službu“ v moštárně velký zájem není.
Drtí se krmí lesní zvěř
Do moštařského lisu se vejde podle Jiráska najednou asi 20 kilogramů jablek. Na jedné straně vytéká voňavá tekutina, dolů do speciální vany padá jablečná drť.
Ani ta nepřijde nazmar. „O ovocnou drť je velký zájem hlavně mezi myslivci, kteří s ní krmí lesní zvěř. Pro srnce a jeleny je to pochoutka,“ zdůrazňuje Jirásek. Ze stovky kilogramů jablek se vylisuje asi 50 litrů moštu, záleží ale na šťavnatosti. Čím je ovoce lepší, tím je moštu víc.
Moštovat se ale nemusejí jen jablka. Moštovat můžete prakticky každé dužnaté ovoce, jablka, hrozny, dokonce i jeřabiny,“ vysvětluje Jirásek a zdůrazňuje, že mošt je ale třeba doma následně upravit. Převařit při teplotě sedmdesáti stupňů Celsia nebo přidat kyselinu, která v moštu zlikviduje nežádoucí kvasinky, aby z moštu nebyl za pár dní burčák. Podmínkou samozřejmě je, aby ovoce bylo kvalitní. Do moštu nesmí přijít ovoce podřadné, nebo dokonce nahnilé.