Jeho domovskou pizzerií je restaurace Fabrika v Havlíčkově Brodě, kde David pracuje již třetím rokem.

Mistrovství České republiky v přípravě italské pizzy chce najít ty nejlepší pizzaře, kteří působí v naší zemi. Každý finalista musí připravit dva vzorky – povinnou pizzu Margaritu a ve volné disciplíně svou vlastní pizzu, vyrobenou na základě individuálních zkušeností a fantazie.

Luboš Xaver Veselý

Myšlenka pořádat každým rokem setkání těch nejlepších pochází od moderátora a showmana Luboše Xavera Veselého, který je čestným prezidentem tohoto šampionátu.

Do finále Mistrovství České republiky v přípravě italské pizzy postoupilo celkem 11 pizzařů, kteří byli vybráni odborníky z celkových 68 přihlášených. Soutěžící se bude muset poprat s časovým limitem 15 minut na přípravu čtyř pizz. Každý z nich bude muset připravit dvě povinné Margarity, které jsou jistým fenoménem každé pizzerie, a ve free stylu pak zaujmout porotu svým vlastním originálním receptem.
Porotu tvoří znalci gastronomie, přední šéfkuchaři, významní podnikatelé, zástupci médií, ale i celebrity.

Soutěž Pizza Cup pořádá již třetím rokem pětinásobný Bavič roku, moderátor a podnikatel Petr Novotný, který jídlu a gastronomii opravdu rozumí. Když vypráví o jídle, působí skutečně přesvědčivě. A které kritérium je pro šéfa poroty nejdůležitější?

„Samozřejmě chuť. A pak estetické hledisko, jak pizza vypadá na pohled. Jako další důležité kritérium je pak celkový dojem soutěžícího při jeho vystoupení,“ řekl Novotný.

Velké finále Pizza Cupu se uskuteční 22. října v pražské pizzerii Rotella, kam se sjedou milovníci italské pizzy, která si získala oblibu po celém světě.

Vysočina má tedy jediné horké želízko v ohni a tím je David Němec, který soutěží prý každý den, nikoliv pro medaile, jak sám říká, ale pro hosty pizzerie Fabrika. A jakou pizzu bude David připravovat ve volné disciplíně?

„To bohužel nemohu říci, protože je to náš určitý trumf, slibuji však, že ji budou moci hosté u nás po soutěži ochutnat. Sázím na kvalitní suroviny a jednoduchost, která je pro italskou kuchyni tak identická. Zároveň ale jsem si vědom obrovské konkurence“, říká finalista z Vysočiny, který se na svůj výkon v těchto dnech intenzivně připravuje.

Služba lidem

„Účast v soutěži vidím jako další posunutí v kariéře a motivaci do dalšího postupu. Ve svém vystoupení se budu snažit oživit zajeté myšlení o dělání pizz a vnořit porotu do určitého příběhu“, dodává David, kterého práce pizzaře podle jeho slov naplňuje, baví, a určitým způsobem ji bere jako službu lidem. „Snažím se utříbit své schopnosti a vymýšlet nové pizzy. V našem podniku máme pro každého něco, ale vyzdvihl bych třeba pizzy jako Fabrika, Lago di Garde nebo Quatro Formagi“, uzavírá finalista letošního Pizza Cupu, který si nemalý stres z práce pizzaře kompenzuje prací na chalupě i relaxací v přírodě.

Adam Slavík