Nabízené zboží je tu totiž podle zkušeností lidí čerstvé, a nákup pod otevřeným nebem se tak stává z často nepříjemné povinnosti spíše zábavou. „Lidí chodilo opravdu hodně a byl jsem spokojen i s kvalitou zboží. Vypadalo čerstvě a chutně,“ zhodnotil trhy, které se na náměstí uskutečnily hned šestkrát a od organizátorů dostaly název Koudelův talíř, Jaroslav Švanda z Havlíčkova Brodu.

„V průběhu půl roku se na náměstí vystřídalo celkem 58 různých prodejců,“ konstatovala mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová.
Poprvé se Koudelův talíř konal v květnu 2011, naposledy pak v říjnu. Nejčastěji prodávaným sortimentem byly pekařské výrobky, med, mléčné nebo řeznické výrobky. „Šlo nám o to, aby zde měly místo potraviny domácího původu. Z přihlášených prodejců jsme jich proto asi deset museli odmítnout, protože šlo o překupníky,“ upřesnila vedoucí odboru životního prostředí v Havlíčkově Brodě, která měla letos celou akci na starosti, Marta Gerthnerová.

Náklady na pořádání se pohybovaly okolo čtvrt milionu korun. Město však neplatilo díky dotaci z Ministerstva zemědělství celou částku, ale zhruba 100 tisíc korun.

„Nejvíce peněz spolkla doprava stánků, asi 80 tisíc. To by ale v příštím roce už nebylo potřeba. Dále byla nutná pořadatelská a požární služba , úklid , odvoz odpadu, tisk a výlep plakátů, tvorbu webových stránek a podobně,“ přiblížila financování akce Alena Doležalová. „Byli bychom rádi, kdyby se trhy podařilo uspořádat i příští rok. Vše ale záleží na financích,“ zakončila Gerthnerová.