Důkaz o tom, že jedna z typických rostlin našeho kraje se nemusí připravovat pouze jako příloha k hlavnímu jídlu, podali soutěžící na čtvrtém ročníku soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny.

Ta se v pátek dopoledne uskutečnila v budově Obchodní akademie a Hotelové školy na Kyjovské ulici. „Ani to nevypadá, že by všechna tahle jídla měla mít bramborový základ,“ podivoval se při slavnostním vyhlášení nad vystavenými výtvory ředitel havlíčkobrodské školy, Jiří Forman. A skutečně.

Nad kulinářskými výtvory studentů druhých a třetích ročníků ze čtyř vysočinských škol, za které by se snad nemusela stydět ani televizní ikona české gastronomie, Zdeněk Pohlreich, doslova přecházel zrak a zručnost některých soutěžících byla skutečně hodna obdivu.

Dvě kategorie

Šest dvoučlenných družstev soutěžilo ve dvou kategoriích. Zatímco vloni byla na programu příprava bramborové polévky, tak letos musel jeden z týmu za hodinu připravit moučník, který měl mít základ z bramborového korpusu a druhý vařil hlavní pokrm z bramborového těsta. Jinak se však fantazii meze nekladly.

„Hodnotí se samozřejmě chuť, dodržení časového limitu, hygiena při práci, vzhled a nápaditost, dovednosti soutěžícího, nebo norma pokrmu,“ vysvětlila zástupkyně ředitele havlíčkobrodské obchodní akademie, Marie Mrázová.

Vítězství v kategorii moučníků nakonec symbolicky zůstal na půdě pořádající školy. Perfektně připravený dezert s originálním názvem Bramborobroďák s vlašskými ořechy Zuzany Fialové z Rozsochatce se totiž doslova rozplýval na jazyku.

Jako nejlepší jídlo z bramborového těsta byly oceněny smažené taštičky s překvapením, které připravil Miloš Holeček ze žďárské Střední školy obchodu a služeb. Jeho jídlo bylo až překvapivě jednoduché a rychlé, chuťově však vynikající. „Mám z vítězství vážně radost, protože konkurence tady byla opravdu velká a všechna jídla vypadala skvěle,“ radoval se nadějný kuchař, který převzal na slavnostním vyhlášení nejen věcné ocenění, ale i drobnou peněžitou odměnu.

Vítězný recept na smažené taštičky:
– Jednoduché jídlo podle Miloše Holečka. Příprava sedmi taštiček zabere zhruba třicet minut.
– Z připraveného bramborového těsta vykrájíme kolečka, která naplníme podle vlastní chuti uzeninou, cibulkou, pórkem, grilovacím kořením, osolíme, opět zaděláme a slepíme dohromady.
– Vše pak obalíme ve vajíčku, strouhaném sýru a troše grilovacího koření a dáme dozlatova osmažit. Zdobíme pórkem.