Ovšem, jak se dá očekávat, Martin se, pokud jde o toho bílého koně, příliš nepochlapí. Nicméně popřát k zítřejšímu svátku všem Martinům se rozhodně sluší, tomu by absence sněhové nadílky bránit neměla. Ostatně stejně jako loni, kdy chumelilo snad jen ve vrcholových partiích Krkonoš, je i letos zřejmé, že nedostatek sněhu otevírání prvních lahví mladého, domácího Svatomartinského vína vůbec neohrozí.
K nabídce z úrody roku 2011 pod společnou značkou Svatomartinské patří například Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké rose, Svatovavřinecké a nebo Modrý Portugal. A to zmiňujeme namátkou jen produkci Vinných sklepů Valtice, Vína Mikulov či Znovínu Znojmo. Představitel Znovínu, Pavel Vajčner, potvrdil, že letošní úroda překonala i jeho optimistická očekávání. S tím do jisté míry také souvisí rostoucí počet zájemců o prestižní značku Svatomartinské víno.
Hlavní sommeliér Národního vinařského centra, Marek Babisz k tomu dodal: „Letos bylo přihlášeno více než sto dvacet vinařů se 435 víny, loni bylo vinařů okolo stovky a přihlásili téměř 240 vín. Loni bylo prodáno 1,6 milionu lahví s logem Svatomartinské víno, což byl do té doby rekordní počet. A letos, pravděpodobně, bude zájem ještě větší. Připraveny jsou dva miliony lahví“.
Logo Svatomartinské však nemůže používat každý vinař. Nezávislá odborná komise nejprve zhodnotí, zda jeho vína odpovídají požadované charakteristice i senzorickým vlastnostem a jen výrobci s nabídkou, která úspěšně prošla náročnou degustací, mohou na svých etiketách používat jednotné logo označující Svatomartinské víno.
Pominout nelze ani to, že historie svatomartinského koštu mladého vína sahá až k začátkům vína samotného. Už ve starověku byl sběračům hroznů podáván „serva potio“, neboli nápoj otroků. Známa je i tradice z doby císaře Josefa II., tedy začínat s výčepem nového vína právě o sv. Martinu. Šlo mimo jiné o přípitek hospodáře s čeledíny po završení hospodářského roku s přáním úspěšné budoucí sklizně a podpisem nových pracovních smluv na další sezónu.
Takže současné otevírání prvních lahví Svatomartinského vína, stejně jako podávání svatomartinské husí pečínky, není novinkou posledních let. Odborní znalci dávné vinařské historie rovněž tvrdí, že když se mladé svatomartinské vyvede, bude kvalitní celý ročník.
Víno je společenský nápoj, proto není divu, že s vyrobenými lahvemi přibývá také nejrůznějších svatomartinských akcí pro veřejnost. Desítky akcí proběhnou ve velkých městech i menších obcích na náměstích a dodejme, že vzestup zájmu je patrný i na Vysočině. A jaké že to letošní svatomartinské je, můžete zítra od 11 hodin posoudit sami, a jistě nejen v havlíčkobrodském Vinum Missae.
Jan Kliment