S ohledem na povětrnostní podmínky, kdy rtuť teploměru klesla až pod mínus 22 stupňů Celsia, pořadatelé posunuli start na jedenáctou hodinu dopoledne. Přesto někteří odvážlivci, kteří se zřejmě nemohli dočkat ledového dobrodružství, přišli už na sedmou hodinu ranní.

Ten silný mráz udělal svoje, myslím, že letos nebude účast tak hojná jako loni,“ konstatoval za pořadatele Jaroslav Jonák. Zdolat trasu v rozpětí od deseti do dvaceti kilometrů mohli účastníci buď pěšky nebo na lyžích. Většina z nich přišla přímo ze Sobíňova nebo přijela z Havlíčkova Brodu a okolí, nechyběli ale ani turisté z Ústí nad Orlicí, Bystřice nad Pernštějnem nebo Žďárska.

Musíme se zahřát chůzí


Někteří svým mrazuvzdorným oblečením připomínali mumie na pochodu, jiní si „vyšlápli“ až překvapivě nalehko. „Zahřát se musíme chůzí,“ zažertovala Věra Trtíková z Havlíčkova Brodu. „Naše parta vystoupila už v Bílku, do Sobíňova jsme šli pěšky, teď si ještě uděláme malou vycházku po okolí. Na některých místech je led, člověk musí našlapovat opatrně, ale trasa není zas tak nejhorší,“ popsala Věra Trtíková z Havlíčkova Brodu situaci na trase. Turistice se věnuje aktivně už celých padesát let, na žádném ročníku Dymáčkova memoriálu nechyběla a jak říká, kdyby spočítala kilometry, co za svůj život nachodila, obešla by zeměkouli několikrát.

Aleš Málek ze Sobíňova si zase vybral dvacetikilometrovou trasu na lyžích. „Je místy málo sněhu a velký mráz,“ odpověděl na otázku, jak se mu na cestě dařilo.

Podle pořadatele Dymáčkova memoriálu Jaroslava Jonáka nejde při procházce zimním Podoubravím o žádné lámání rekordů, nejdůležitější je účast. Proto se na trať závodu vydávají někdy i senioři starší osmdesáti let, kteří ale co do výkonnosti a výdrže dovedou „natrhnout triko“ i daleko mladším. „Právě mladých je mezi turisty dost málo. Za dva roky budeme slavit dvacáté výročí memoriálu a bude na čase na čase, abych někomu předal štafetu, ale nevím zatím komu,“ povzdechl si Jonák. Pořadatelé Dymáčkova memoriálu mají veškerou podporu i ze strany obecního úřadu.

Podle starosty Sobíňova Jaroslava Moravce se díky aktivitám turistů obec zviditelní a rozproudí se zde společenský život. Dymáčkův memoriál existuje jak v zimní, tak letní variantě. Memoriál nese svůj název podle sobíňovského rodáka Ladislava Dymáčka, velkého příznivce sportu, který zemřel po těžké nemoci v roce 1988.