Chotěboř – Koncerty, soutěže, zábava pro děti a dospělé. Chotěbořský pivovar slavil v sobotu už celé tři roky existence.

Sklepy už nestačily

„Před třemi lety jsme vůbec nepočítali s tím, že se bude produkce pivovaru vyvíjet takovým způsobem, že budeme muset zvětšovat svoje výrobní i skladovací prostory, abychom vyhověli našim zákazníkům," pochvaloval si ředitel pivovaru Richard Moravec s tím, že další rozšiřování prostor se v nejbližší době neplánuje, protože by se musela vyměnit i stávající varna, aby byla schopná výrobní nápor zvládnout.

Rozšířit výrobní a skladovací prostory se pivovaru podařilo díky investici ve výši deset milionů korun. Minulý rok stoupl výstav pivovaru o 30 procent z původně plánovaných 10 tisíc na více než 13 tisíc hektolitrů. Celých 77 procent produkce přitom pivovar v sudech, zbytek činí pivo lahvové.

„Mě osobně chotěbořské pivo chutná i když dávám spíš přednost pivu s nižším stupněm," svěřil se na slavnosti Milan Pecina z Chotěboře. Například Jaroslav Zadina, který přijel do Chotěboře na návštěvu ke známým z Chrudimska, měl jiný názor. „Chotěbořské pivo jsem zkusil, ale moc mi nechutnalo, připadá mi hořké. Mám svoji oblíbenou značku, ale neprozradím, dělal bych reklamu," prohlásil Zadina. Podle ředitele pivovaru Richarda Moravce je ale úplně normální že každý má jinou chuť, jeden pivovar se nezavděčí všem.

„Nicméně letošní rok plánujeme novinku, a sice lehké pivo s ovocnou příchutí, což je v současné době v produkci pivovarů aktuální hit. Zatím ho na pivních slavnostech zkoušíme, do prodeje by mělo přijít na podzim," prozradil ředitel Moravec. „Fuj, ovocné pivo bych nevzal do pusy, to není pivo," otřásl se Jaroslav Zadina. „Jenže ovocné pivo je určené spíš pro ženy, nepočítáme, že by mělo mezi skalními pivaři úspěch," podotkl ředitel Moravec.

Nejúspěšnější u zákazníků je podle vedení pivovaru „dvanáctka" Premium, nebo „jedenáctka" Polo. Loni se na pivních slavnostech vytočilo podle zkušeného výčepního Josefa Janečka odhadem asi 70 sudů. „jak to bude vypadat letos, je těžké odhadnout. Je odpoledne, horko, návštěvníci se pít bojí, takže na odbyt půjde hlavně desítka, a to jen zvolna, vícestupňové pivo se bude točit až večer," odhadl situaci výčepní. Chotěbořský pivovar začal vařit pivo poprvé 3. července 2009, je to jediný regionální průmyslový pivovar v ČR po roce 1989. Chlubit se může titulem Pivovar roku, který mu udělilo Sdružení přátel piva.