Letos se přišlo toto občanské sdružení nadšenců z Jeřišna na Chotěbořsku  s originální akcí, sbírkou víček z pet lahví, jejímž prostřednictvím chtějí Fantazáci přispět do celonárodní sbírky Pomozte dětem. Mrazivé chotěbořské náměstí tak v sobotu odpoledne rozzářila nevídaná velikonční kraslice pestrých barev. její „skořápku" tvořily právě plastové uzávěry. Výtěžek z akce má přispět především handicapovaným dětem.

Konto plné rekordů

Jak prozradil za vedení Fantazáků Leoš Doležal, není to první originální akce, do které se občanské sdružení zapojilo. „Za čtyři velké akce  Fantazáci drží rekord.

Je to například akce nazvaná Spojení stuhou, kdy týmy školních dětí  se snažily stuhou měřící víc než sedm kilometrů spojit několik obci na Chotěbořsku. navazovat se začalo v Jeřišně, cestou přes Novou Ves u Chotěboře a končilo se v malči," popsala jednu z velmi vydařených fantazáckých akcí Slávka Peroutková. jak si ale posteskla, je stále těžší najít a  oslovit  různé spolky či jednotlivce, aby se do akcí občanského sdružení fantazáci zapojili. „Je stále větší problém sehnat kapelu, zajistit nějaké kulturní vystoupení. Muzikanti a různé umělecké skupiny nemají zájem na naše akce jezdit. Benzín je drahý, ani finanční odměny se od nás nedočkají. Vystupovat zadarmo nechtějí. My jsme občanské sdružení, nemáme peněz nazbyt. naším cílem je spíš peníze vybrat a poslat na konto nějaké humanitární sbírky," vysvětlila Slávka Peroutková problém, s nímž se v poslední době fantazáci potýkají a který bohužel potvrzuje, že v konzumní společnosti „ jde o peníze až v první řadě."

Originální kraslici na chotěbořském náměstí složenou zhruba z více než deseti dílů vyzdobili barevnámi víčky žáci devíti základních škol a maminky z azylového domu Spektrum Vysočina.Moderování akce se ujal Martin Kocián ze skupiny Lunetic, která byla u nás v devadesátých letech minulého století velmi populární. Krom toho, že každý mohl do oficiálně zapečetěných pokladniček sbírky Pomozte dětem! přispět libovolnou finanční částkou.