V prostorách Starého špitálu to celou sobotu vonělo jako v prvotřídní restauraci. Bratři Veselíkové z havlíčkobrodské Jídelny U Pletařů předvedli návštěvníkům ukázku moderního menu. Zajímavé na něm bylo to, že jídelníček tvořily pokrmy uvařené výhradně za pomoci mléčných výrobků.

Smažák se nekonal

„Ten nápad vznikl ve spolupráci s místostarostou Přibyslavi Martinem Kamarádem. Chtěli jsme Mlékárenské dny něčím ozvláštnit a dokázat, že i jídla uvařená z mléčných výrobků, či za jejich pomoci, mohou být originální," prozradil Michal Veselík. Kdo by očekával na jídelníčku hlavně mléčnou polévku nebo smažený sýr, by byl hodně překvapen.

Za téměř symbolickou částku si mohli hosté vybrat z bohatého menu, které nabízelo například carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a rukolou, pralinky z ricotty a pistácií. V nabídce byl samozřejmě i nakládaný hermelín, či balkánský sýr.

Hosté měli na výběr ze dvou hlavních jídel, buď kuřecí stehýnko na dijonské hořčici s bramborovo brokolicovým pyré nebo grilovaný filet z lososa a tvarohovými nočky. Pro mlsné jazýčky nachystali kuchaři i několik krémů.

Podle kuchaře Tomáše Veselíka byla všechna jídla připravována z prvotřídních surovin, losos se smažil na olivovém oleji.

„Tento ročník je první v pořadí. Připravili jsme asi 170 porcí jídel, recepty jsme si vymysleli sami. Uvidíme, jaký budou mít jídla úspěch. Těmi zkušenostmi se pak budeme řídit příští rok," dodal Michal Veselík.

Mléčné produkty získali kuchaři od mlékáren, které na letošních Mlékárenských dnech vystavovaly.