VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hospodě U Henzlů vonělo domácí uzené

Dobrá – V pořadí již čtvrtý ročník tradičního Uzenobraní se konal v sobotu večer v hospodě U Henzlů v obci Dobrá u Přibyslavi.

22.11.2015
SDÍLEJ:

Zajímavá kuchařská tradice se v Dobré zrodila na základě „hecování“ v hospodě u pivaFoto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

„Tenhle nápad vznikl před čtyřmi lety v hospodě u piva. Chlapi se hecovali navzájem, kdo dělá v Dobré lepší domácí uzené. Tak jsme je vzaly za slovo," objasnily původ této zajímavé kuchařské tradice organizátorky Uzenobraní Iva Henzlová a Petra Pejzlová.

Uzení masa je čistě „pánská jízda"

Přehlídky uzených domácích pochoutek se v Dobré účastní pravidelně asi desítka většinou stálých výrobců. Je třeba zdůraznit, že se jedná o čistě „pánskou jízdu." Ženy pořádají něco podobného, ale až na jaře. Naposledy to byla jarní přehlídka té nejlepší domácí sekané.

Každý výrobce domácího uzeného přinesl do hospody na ukázku dva vzorky. Jeden na posouzení vzhledu, druhý pro chuť. Organizátorky každý vzorek opatřily značkou, kterou znaly jen ony. Chuť a vzhled posuzovali návštěvníci hospody po zaplacení symbolického vstupného. A jak má podle zkušené kuchařky Petry Pejzlové vypadat opravdu dobré domácí uzené?

„Musí mít ten správný podíl tučného a libového. Nemělo by být moc tlusté, ani vysušené. Kůžičku by nemělo mít černou nebo naopak nedouzenou," vysvětlila Petra.

Podle Ivy Henzlové není vůbec jednoduché uzené správně naložit a vyudit.

„Někdy se stane, že se při uzení použije špatné dřevo, takže se maso zkazí. Stejně tak se může stát, že necháte maso před uzením moc dlouho naložené a ono začne zavánět," vysvětlila Iva nejčastější „průšvihy" ke kterým může při výrobě uzeného dojít.

Ochutnavači hodnotili u jednotlivých vzorků vzhled, chuť, ale také vůni. Například Stanislav Hospodka se účastní Uzenobraní už od začátku.

„Každý má jinou chuť. Nejlepší je podle mých zkušeností vyuzený bůček, pěkně prorostlý. Není dobře maso ničím vylepšovat, například naložení do česněku se moc neosvědčilo. Udit si maso musí každý sám, v dobré udírně. Doba uzení masa je různá. Většinou je to něco mezi šesnácti až dvaceti hodinami," vysvětlil Hospodka.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Volby 2017 mají na Brodsku jasného vítěze: Hnutí ANO

Ilustrační foto

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Přibyslav: Voliči jsou vzorní

Přibyslav – Ve třech volebních okrscích se volilo v Přibyslavi. Do budovy radnice přicházeli jak obyvatelé města, tak i voliči ze všech místních částí. V každém okrsku bylo zapsaných přes tisíc voličů, účast už v pátek překročila 40 procent.

Co si zvolíme, to budeme mít, říká nejslavnější český vězeň

Havlíčkův Brod – Pane Kajínku, mohu se s vámi vyfotografovat? Jak se z vězně stane celebrita? V roli spisovatele se představil na 27. Podzimním knižním veletrhu nejslavnější český vězeň Jiří Kajínek.

Monarchista: Velké změny nečekám, volby jsou hra pro lid

Pohleď – „Nevěřím, že volby přinesou výrazné změny,“ konstatoval starosta obce Pohleď na Havlíčkobrodsku, Jindřich Holub. Ten se nijak netají sympatiemi k bývalému Rakousku-Uhersku, je přesvědčeným monarchistou a zastáncem strany Koruna česká, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska.

Za seniory s urnou. Paní Marie nevynechala jediné volby

Havlíčkův Brod – Více než hodinu ukázněně čekali v první den voleb před večeří na příchod volební komise obyvatelé Domova pro seniory Havlíčkův Brod v ulici Husova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení