„Je třeba upřesnit, že se jedná o první ročník této soutěže. Loni se konal takzvaný nultý ročník, kdy se soutěžilo v pečení bábovek. Inspirovaly jsme se ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu kde se podobná soutěž konala. Rozhodly jsme se, že něco podobného uspořádáme u nás, aby i obyvatelům Přibyslavi bylo hezky. Letos jsme se rozhodli pro rohlíčky, protože takovou soutěž zatím ještě nikdo nezkusil," prozradily za pořadatele Václava Kytličková a Hana Loubková.

Odborná porota měla těžkou práci

S účastí soutěžících mohli být pořadatelé navýsost spokojeni. Zatím co loni svoje kuchařské výtvory předložilo 55 soutěžících z Přibyslavi i Havlíčkova Brodu, letos odborná porota i návštěvníci mohli vybírat z 90 druhů sladkého i slaného pečiva. Soutěžící přijeli ze širokého okolí. Z Havlíčkobrodska, Přibyslavska, objevil se i soutěžící z Brna nebo Jindřichovic.

Pořadatelé rozdělili soutěž do tří kategorií. Slané, sladké a dětské výrobky. Odborná pětičlenná porota měla opravdu těžkou práci, neboť řečeno slovy klasika Jana Wericha a jeho Pekařova císaře, rohlíčky byly zvlášť dobře vypečené. Jak se navíc ukázalo, rohlíčky je možné vyrobit z čehokoliv. Se sádlem, sýrové, ořechové, bezlepkové či s přísadou semínek chia. Bramborové, šlehačkové, makové, či dokonce, jak dokázala zkušená kuchařka Drahoslava Hepnerová ze Svatého Kříže, z kančího masa s borůvkovým dipem.

Jedním z odvážných porotců, kteří se tolika chutí nezalekli, byla například Ludmila Černá, která loni uspěla v soutěži se svou mrkvovou bábovkou. „Budu hodnotit hlavně vzhled, chuť, ale také a pracnost. Protože by nebylo fér hodnotit stejně výrobek z koupeného listového těsta nebo z těsta domácího. Osobně dáváme doma přednost spíš slanému pečivu," prozradila porotkyně.

Většina porotců se svěřila, že po degustačním maratonu už obědvat a možná ani večeřet nebudou. Vzorky porotci zapíjeli buď vodou nebo mlékem. Svoje pudingové rohlíčky předložila k ochutnání například osmiletá Barbora Augustinová. „ S rohlíčky mi trochu pomohla mamka, ale já peču moc ráda, mamce pomáhám v kuchyni. Nejradši mám buchty a štrůdl," prozradila malá pekařka. Porota nakonec rozhodla. V kategorii slaného pečiva vyhrálaLudmila Matějová a její rohlíky s anglickou slaninou a sýrem. Nejlepší sladké ořechové rohlíčky upekla Miloslava Králová. První cenu v kategorii dětí si odnesl Matyáš Kulhánek za tvarohové rohlíky s cibulí. Soutěž pořádala restaurace Veronika a Kulturní zařízení města Přibyslav.