Advent je odvozen od latinského výrazu adventus neboli příchod. Je obdobím očekávání Spasitele a oslav narození Ježíše Krista. Mělo by být spojeno s projevy zbožnosti, pokory a čtyřmi nedělemi půstu. Toho však lidé nikdy příliš nedbali a náboženská podstata adventu se odjakživa mísila se světskými radostmi. Ostatně nabídka lákadel byla vždy bohatá. Vánoční trhy nabízejí nepřeberné množství lahůdek už od středověku.

Mnoho zajímavostí o tom, jak trávili zimu a vánoční čas naši předkové, se mohou dozvědět návštěvníci Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě. V pátek se tu otevře nová výstava s názvem Staročeské Vánoce a zimní řemeslo. „Letošní výstava bude trochu netypická. Samozřejmě navodí atmosféru staročeských Vánoc a bude tu selská jizba s lidovým nábytkem, ale zaměří se také na tradiční řemesla, kterými se lidé zabývali přes zimní období,“ prozradil ředitel brodského Muzea Vysočiny Jiří Jedlička.

V adventním období už bylo dávno po sklizni, pole byla zoraná a venkovní práci vystřídala práce doma. „Na polích se dělat nedalo, takže se lidé zabývali jinými činnostmi. Neměli moc peněz, takže se snažili být soběstační a všechno si vyráběli sami. Štípali šindele, opravovali nářadí, ženy předly nebo draly peří. Někde lidé přes zimu také vyráběli hračky. Pro tuto výrobu je typická především obec Krouna a oblast okolo Hlinska. V létě je potom prodávali na trzích,“ uvedl Jedlička.

Den pro dětskou knihu v Havlíčkově Brodě.
Den pro dětskou knihu uspořádala brodská knihovna

Výstava lidem představí tradiční zvyky a život našich předků. Uvidí také, jak se vařilo a peklo, jak probíhala zabíjačka na vsi nebo jaké byly nástroje řezbářů, truhlářů či dráteníků. „Na výstavě bude k vidění i část věcí z unikátní sbírky, kterou právě přebíráme. Čítá zhruba tisíc kusů exponátů z období od poloviny 19. století. Jsou mezi nimi valchy na praní, hudební nástroje nebo kroje. Všechny věci pochází z oblasti mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem,“ doplnil ředitel muzea.

Vernisáž výstavy proběhne 1. prosince v 17 hodin. Expozici doplní také tematicky zaměřené tvůrčí dílny. Hned v pondělí 4. prosince proběhne dílna s názvem Dřevo není jenom do kamen. Návštěvníci se mohou těšit na práci se dřevem, ukázku vyřezávání betlémských figurek, výrobu ozdob z hoblin nebo ukázku výroby šindelů. O týden později, 11. prosince potom přijde na řadu dílna s názvem Tkaní, dračky a povídačky a 18. prosince muzeum návštěvníky zasvětí do tajů pečení a zdobení perníčků. Dílny se konají vždy od 8 do 16 hodin.

Vánoce se neobejdou bez České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Na nejpopulárnější a dodnes nejhranější skladbu vánočního období se lidé mohou vydat v sobotu na zámek Úsobí. Koncert proběhne od 18.30 hodin v Rytířském sále zámku, tentokrát v podání hudebního souboru REBELCANTO z Hradce Králové.

Oblastní charita Havlíčkův Brod má poprvé stánek s vlastními výrobky k prodeji na adventních trzích na pražském Václavském náměstí.
Na Václaváku „pod koněm“ prodává letos i Oblastní charita

Sváteční atmosféru podtrhne také slavnostní rozsvícení vánočních stromů. V sobotu proběhne třeba ve Ždírci nad Doubravou. Na náměstí se vydá lampionový průvod, zahraje tu Country band Jardy Bílka, zazní koledy v podání zdejších školáků a přijede i koňské spřežení. Lidé si také mohou nechat posvětit adventní věnce a závěrečnou tečkou bude ohňostroj. V sobotu se v 16 hodin rozsvítí i stromeček v Uhelné Příbrami. O den později, na první adventní neděli, se rozzáří stromeček v Horní Krupé nebo v Havlíčkově Brodě. Tady v 16.30 hodin vystoupí pěvecký sbor Voříšek ze Základní Školy V Sadech a podle organizátorů možná přijdou i andělé.

Za sváteční atmosférou se lidé mohou vydat na adventní jarmarky. V sobotu třeba do brodské kavárny U Notáře, kde budou probíhat ukázky tradičních i netradičních řemesel, jako je keramika, výroba cínovaných šperků, vinutých perel nebo paličkované krajky. Nebude chybět ani dílna pro děti se skládáním papírového betlému. Akce se koná od 10 hodin.

Řezbářské práce, perníčky, svíčky nebo kovářské výrobky budou k vidění a k zakoupení také na Pelestrově. Prodejní výstava začíná v neděli 3. prosince od 14 hodin.

V minulosti po českých domácnostech v adventním čase chodily různé obchůzkové postavy. 3. prosince se za okny světniček zjevovaly Barborky, ženy zahalené do bílých plachet a s rouškou přes obličej, které zazpívaly píseň o svaté Barboře, obdarovaly děti a šly zase o dům dál. Tento zvyk se dodnes v některých oblastech České republiky uchoval nebo alespoň jeho pozůstatky v podobě dávání punčochy za okno, kam Barborka po zásluze nadělí.

Petr Novotný získal cenu za příkladnou péči o dům U Zlatého lva.
Za péči o památku získal její majitel cenu

Nejznámější postavou je dnes Mikuláš, se kterým už sice nechodí průvody pestrých masek, jako ve středověku, ale i tak se této tradici podařilo přetrvat až do současnosti. Mikuláš sice tradičně chodí až 5. prosince, na Havlíčkobrodsko ale přijede trochu s předstihem, v Mikulášské mašince. Ta vyjede 2. prosince buď ve 12.20 hodin z brodského nádraží nebo z chotěbořského nádraží ve 13, 14.45 nebo 16 hodin. Cestující se mohou těšit na jízdu historickým vlakem s Mikulášem, čertovské peklo nebo venkovní andělskou stezku.

V úterý 5. prosince se v 16 hodin otevře také tradiční peklo v brodské Galerii výtvarného umění. Do pekla v podzemí a čertovské školičky zve zase Světlá nad Sázavou. Pekelníci se ve zdejším podzemí představí od 15.30 hodin. Program doplní prodejní výstava v Galerii Na Půdě od 13 hodin a bohatý kulturní program, jehož součástí budou koncerty v kostele svatého Václava od 15.45 a 18.45 hodin nebo světýlka naděje u zdejší kašny od 16.30 hodin. V 17.30 potom vystoupí trubači u stromečku, který se v 18 hodin slavnostně rozsvítí.

Další obchůzkovou postavou minulosti byla svatá Lucie nebo strašidelná Perchta, která hrozila dětem rozpáráním bříška, když se nebudou postit. Hned po Mikuláši chodil také záludný Ambrož, který rozhazoval po zemi sladkosti a všechny odvážlivce, kteří si dovolili sladkost sebrat, honil a mrskal metlou. Další děsivou postavou byl Žber, ten se v některých oblastech objevoval 13. prosince. Některá místa na Vysočině také před Vánocemi obcházela „štědrá bába“. Ta do místnosti nikdy nechodila a nadělovala do punčoch, nohavic a punčošek za okny.

„Řada tradic je bohužel na spoustě míst přetržena a někde se zase udržela až do současnosti. Vesnice od vesnice to může být jiné. Z dětství na Pelhřimovsku si třeba pamatuji ještě obchůzky Lucek, kdy se dívky převlékly do bílých prostěradel,“ zmínil ředitel Muzea Vysočiny Jiří Jedlička.