Dal tak podnět ke vzniku akciové společnosti Amylon, která o něco později ještě své portfolio rozšířila o škrobárnu v Pohledských Dvořácích a odstartoval tak historii jednoho z nejstarších potravinářských podniků na Vysočině.

„A právě tuto skutečnost si chceme připomenout v rámci oslav, které chystáme s mnoha kulinářskými a doprovodnými akcemi na odpoledne soboty 16. června," navázal Vladimír Zeman, ředitel havlíčkobrodské společnosti Amylon.

Moderní evropské technologie

Ten výše uvedený historický exkurz doplnil ještě připomínkou znárodnění Amylonu v roce 1948, jeho transformaci v národní podnik Škrobárny Havlíčkův Brod, a událostmi z devadesátých let minulého století, které znamenaly rozpad škrobáren do několika firem. „K nim jsme patřili i my. 1. ledna 1994 byla ustavena akciová společnost Amylon se sídlem Švermova 117, Havlíčkův Brod," uvedl Zeman.

Amylon v současné době vyrábí se svou stovkou zaměstnanců v provozech Havlíčkův Brod a Ronov nad Sázavou především pšeničný škrob, škrobový sirup a maltodextrin, pudinky, knedlíky, kaše, palačinky, bramboráky a celou řadu dalších výrobků. Využívá nejmodernější evropské škrobárenské technologie a vyrábí i v požadované biokvalitě. „Doplňkově produkujeme i lepidla a modifikované škroby, to samozřejmě v provozech, které jsou striktně odděleny od těch potravinářských," upřesnil Zeman a připomněl, že systém kvality a jakosti produkce Amylonu je certifikován normou ISO 22000 a IFS.

Řada novinek

Každý rok firma přichází s celou řadou novinek. Ani letošek není výjimkou. „Pochlubíme se s nimi i v průběhu oslav v našem podnikovém areálu. Jde především o retro pudinky s příchutěmi banán a karamel, čokoláda a višeň a lískový oříšek. Myslím, že se lidem budou líbit i retro obaly, ve kterých tento sortiment expedujeme," řekl Zeman a poznamenal, že mezi letošní novinky patří ještě smetanový dezert Panna Cotta,  smetanovožloutkový dezert Créme brulée a zahušťovadlo tmavých i světlých omáček řady Fixamyl. „Návštěvníci je budou moci ochutnat společně s našimi dalšími výrobky. Těšit se ale mohou také na velký čtyřposchoďový dort se stovkou svíček, který po oficiální části oslav rozkrájíme a nabídneme k ochutnání," pokračoval Zeman.

Oslav 100. výročí založení společnosti Amylon, jde mimochodem o vůbec první oslavy v historii podniku, se zúčastní kromě zaměstnanců i představitelé měst Havlíčkova Brodu, Polné a Přibyslavi. Oceněni budou i dlouholetí a zasloužilí pracovníci Amylonu. „Chtěli jsme do Havlíčkova Brodu pozvat i potomky Františka Malínského, ale nepovedlo se nám to. Omluvili se," podotkl závěrem Zeman a pozval na oslavy širokou veřejnost z Havlíčkova Brodu a okolí.

Program oslav
13 hodin: Zahájení.
14 hodin: Zpíváme a tančíme s Míšou (minidiskotéka).
15 hodin: Soutěž pro děti s Milanem Řezníčkem.
15.30 hodin: Divadýlko Mrak a pohádka O ševci Kubovi.
16.30 hodin: proslov ke 100 letům firmy, dort se 100 svíčkami, představení novinek a sponzorů.
17 hodin: letecká akrobacie (vicemistr Evropy Jan Adamec).
17.10 hodin: ABBA World Revival.
19 hodin: Mariachi Esquetas.
21 hodin: Segment (finalisté Československo má talent 2011).
22 hodin: Mariachi Esquetas a reprodukovaná hudba.
Pro děti zdarma: skákací hrady, soutěže, facepainting, sladké odměny, balonky.
Pro dospělé zdarma: prohlídka areálu, tombola, ochutnávky výrobků Amylon
Prodej výrobků Amylon za akční ceny