I to dokazuje, že asimilační schopnost země je obrovská a podle bezpečnostního analytika Jana Schneidera z Havlíčkova Brodu není potřeba kvůli dalším přicházejícím migrantům, přestože ti nyní míří hlavně do západní Evropy, propadat hysterii.

„Pokud by se do Havlíčkova Brodu či jiného města na Vysočině přistěhovaly dvě syrské rodiny, rozhodně to nepoznáte a možná je ani za celý život ve městě nepotkáte," tvrdí Schneider. Opačná situace by však nastala, kdyby do malého města přišly najednou stovky syrských rodin. „V tom případě by se situace zásadně změnila, a to i z pohledu bezpečnosti. Myslím si, že je potřeba snížit migrační tlak v daných zemích a zároveň převaděčům ztížit migrační cesty," říká Schneider. Ten upozornil, že před rokem a půl přitom Islámský stát (IS) skoro nikdo neznal a podle odborníků vznikl jen díky agresi Američanů v Iráku. V jeho čele stojí i bývalí vysocí důstojníci poražené armády diktátora Saddáma Husajna. IS teprve loni v létě ovládl, a to během krátké doby, velkou část Sýrie a Iráku. „IS má atributy státu. Vybírá daně, zajišťuje zásobování i odvoz odpadků, řídí školství a dokonce v něm funguje bezplatné zdravotnictví," uvádí Schneider. Podle něho první veřejné a brutální popravy přišly až poté, co Západ začal IS bombardovat. „Nikdy neměl ambice šířit se do Evropy. Teroristický útok v Paříži je jednou z jeho odpovědí za bombardování jejich pozic pomocí dronů. Mstí se a snaží se bránit a útočit proti nám všemi dostupnými prostředky," konstatuje Schneider s tím, že teroristické útoky bohužel jen tak neskončí.

„Teroristé se totiž zradikalizovali až během posledního roku. Mladé muže ve Francii, Belgii, Británii a mnoha dalších zemí dříve zajímaly dívky, diskotéky, alkohol nebo zábava," konstatuje Schneider a pokračuje: „Nyní dobrovolně přicházejí do náruče IS vedeni touhu vybudovat první skutečný chalífát, tedy muslimskou říši. Pokud má terorista platný pas, je vycvičený, tak je naprosto přirozené, že přiletí normálním dopravním letadlem jako kdokoliv jiný. Pokud do něj již někdo investuje, rozhodně nebude riskovat, že se někde utopí, udusí v autě, nebo že ho dokonce někdo okrade," říká Schneider.

Na druhou stranu se však většina teroristů zradikalizuje až v Evropě vinou nefunkčního integračního systému. „Co je však zarážející, je fakt, že čím horší čin teroristé spáchají, tím větší a lepší mají reklamu. Celý svět o nich píše. Jejich fotky se objeví na všech titulních stranách včetně jména a podrobného životopisu. Myslím si, že lidé nepotřebují znát, jak vypadají. Takové informace potřebuje pouze policie a zpravodajské služby," uvádí Schneider. Ten dodává, že místo toho by se v novinách měly objevovat fotky obětí. Podobně pojatá propagace totiž pomáhá samotným teroristům. „Pro ně je to signál, že máme strach a bojíme se jich," podotýká Schneider.

Podle jeho slov stojí za zamyšlení i to, zda je rozumné pořádat hromadnou akci typu rozsvěcení vánočního stromu v Praze. „Jde o potenciálně výbušnou situaci, lidé jsou vyděšeni a stačí nějaká sebemenší petarda, raketa či jiný zvuk a dav se pohne. Je velmi náchylný ke katastrofě. Vzpomeňte si, co se děje při každoroční pouti do Mekky," vysvětluje Schneider s tím, že pražští radní se rozhodli správně, tedy nepořádat hromadnou kulturní akci.

„Islámský stát jde každopádně porazit, a pokud se tak stane, zmizí i nábor bojovníků z celého světa. Samotný boj s ideologií militantního islamismu je však běh na dlouhou trať. V budoucnosti je tak nevyhnutelné, aby se největší velmoci spojily v jednotnou koalici a společnými silami zničili Islámský stát," uzavřel Schneider.