„Smyslem akce je představit laické i odborné veřejnosti moderní psychiatrii a některé její léčebné metody. Lidé se kromě koní mohou také těšit na canisterapii a arteterapii," uvedla Andrea Mašková, psychiatrička a vedoucí Nadačního fondu pro hiporehabilitaci Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. Ta podotkla, že opět nebudou chybět ani hry a soutěže pro děti, různá kulturní a hudební vystoupení či tradiční hudebně dramatický příběh ztvárněný klienty a pacienty z Psychiatrické nemocnice.

„Příběh bude o pirátech a námořnících, kteří budou putovat za tajemným talismanem. Nebude chybět ani podmořský svět, trosečníci či pirátský ostrov," vysvětlila zdravotní sestra a další členka pořadatelského týmu Monika Kuchtová.

Pořadatelé se také chtějí ohlédnout za uplynulými ročníky. „Každý příběh ztvárněný našimi pacienty a klienty je originální. Pro mnoho z nich je to vůbec první veřejné vystoupení. Snažíme se proto, aby každý příběh nesl i nějaké poselství. Důraz také klademe na emoce," pokračovala Mašková.

Podle ní již pomalu zmizelo stigma psychiatrie jako takové a duševních onemocnění. „Brodská psychiatrie je stále otevřena veřejnosti. Chodí sem například maminky s kočárky a lidé na procházky. Mezi moderní psychiatrické léčebné postupy patří právě i hiporehabilitace, tedy laicky řečeno léčba duše za pomoci koně a kontaktu s ním," konstatovala Mašková. Ta podotkla, že to má velké účinky a efekt, který je potvrzen i vědeckými výzkumy.

Program proběhne v areálu psychiatrie v blízkosti stájí. Začátek je ve 13.30 hodin. Dramatický příběh je od 15.15 do 17 hodin. Konec je plánovaný na 18 hodinu.