Ski areál Kadlečák poskytuje zimní vyžití v nadmořské výšce 585 metrů. Lyžaři na něj narazí severozápadně od centra Světlé nad Sázavou. K dispozici je tu vlek s kapacitou 500 osob za hodinu, bezplatné parkoviště, dětské lano i lyžařská škola. Areál umožňuje také večerní lyžování.

Před zahájením nové sezony v areálu rozhodně nelenili. Revizí prošel zdejší vlek i rolba. Zásadní novinkou je ale vybudování nádrže pro umělé zasněžování. To je v současnosti alfou a omegou úspěšné sezony. „Výstavbou nádrže jsme zahájili modernizaci zasněžovacího systému. Letos však nádrž ještě nebude plně funkční,“ informoval předseda Lyžařského spolku Kadlečák Jaroslav Kaiser.

Náklady na vybudování nádrže se na Kadlečáku vyšplhaly na 200 tisíc korun. Spolek získal i příspěvek od Města Světlá nad Sázavou, která částkou 60 tisíc přispěla na bagrování nádrže. „Nádrží se vyřeší větší kapacita vody, která bude také studenější. Vody snad budeme mít dost, to co nás ale trápí, je málo elektřiny. Kvůli tomu nemůžeme pustit víc děl,“ doplnil předseda spolku. Pokud Kadlečák získá potřebné finance, čeká ho v příštím roce výstavba trafostanice.

„V současnosti můžeme zasněžovat při mínus třech stupních, ale čím větší mráz, tím lépe. Uvidíme, jaká bude další předpověď počasí. Podle toho se rozhodneme, jestli budeme dále zasněžovat,“ dodal Jaroslav Kaiser.

Rozsvícení vánočního stromu v Havlíčkově Brodě
OBRAZEM: Vánoční strom svítí již také v Havlíčkově Brodě

Do zasněžování se spolek pustil o tomto víkendu. Zasněžovat se začalo i na Vysoké u Havlíčkova Brodu. „Teplota sice není ideální, moc nemrzne, ale o víkendu jsme to zkusili,“ říká Aleš Kadlec, předseda spolku Lyžař HB z.s., který areál na Vysoké provozuje.

V areálu na Vysoké se právě dokončuje i nová vodovodní přípojka, kterou musel spolek vybudovat, protože studánka, která dříve zásobovala chatu na Vysoké, vyschla. Letos se také zlepší podmínky pro příjezd do areálu. Podél příjezdové cesty vzniklo několik výhyben. „Vozy, které jedou z vrchu, by tam měly počkat a umožnit přijíždějícím autům jízdu nahoru," vysvětlil Aleš Kadlec.

Teď už spolek jenom čeká na to, až se počasí opět umoudří a umožní další zasněžování. „Abychom posílili umělé zasněžování, odkoupili jsme z Nového Města na Moravě také dvě sněžná děla,“ dodal Aleš Kadlec.

Ceny v obou areálech pro letošní rok zůstávají stejné.

Vyrobit co nejstrašidelnější masku a pobavit děti je každoročně pro organizátory Mikulášských akcí velkou výzvou, fantazii se meze nekladou.
OBRAZEM: O víkendu se na Vysočině čerti rojili