„Bez domova je v Česku daleko více mužů než žen. Podle průzkumu tvoří průměrně osm z deseti lidí přespávajících na ulicích a v noclehárnách. V azylových domech je poměr rozdílný. Žije v nich 30 procent žen, 38 procent mužů a 32 procent dětí,“ uvedlo v nedávném výzkumu Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„U nás bezdomovce nemáme, ale pokud se nějaký objevil, snažili bychom se kvůli hygieně kontaktovat sociální pracovníky. V případě, že by byl člověk bez domova nemocný, zajistili bychom mu odvoz do nemocnice,“ sdělil Jiří Novotný ředitel městské policie Chotěboř.

Originálním způsobem vyřešili obranu proti virům provozovatelé vietnamské samoobsluhy v Přibyslavi. U pokladen si vyrobili provizorní zástěnu  z igelitu.
Obchodníci v Přibyslavi. Chráníme se, jak můžeme

Deník oslovil i vedení Kraje Vysočina jak řešit situaci lidí bez domova snížit možné riziko. "Domnívám se, že v první řadě tuto otázku budou řešit města. Díky, že se obrátíte na ně," informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Možnost získat informace a také aspoň nějaké hygienické prostředky mají lidé bez střechy nad hlavou v azylových domech. Například azylový dům pro muže ve Žďáru nad Sázavou, který provozují Sociální služby města, má kapacitu 24 míst. „Jsme pobytová služba, takže otevřeno máme i v současné době,“ informoval vedoucí domova Jiří Juřena. Jak dodal, obyvatelé jeho zařízení bez informací nejsou. „Sdělujeme jim informace o koronaviru a možné nákaze. Tiskneme jim informační letáky, co mají dělat aby se nenakazili a nepřenášeli virus dál. Máme u nás televizi, takže klienti mohou sledovat zprávy. Poskytneme jim v mezích možností i hygienické prostředky,“ upřesnil vedoucí domova.

Na Vysočině není lidí bez domova tolik, co jinde. Třeba na Moravě někteří lidé bez domova berou ochranu před virem svérázně. Oblastní diecézní charita Brno, která se o lidi bez přístřeší stará, dokonce musela uzavřít jedno ze svých čtyř jihomoravských center, jelikož se bezdomovci nechtěli přizpůsobit novým bezpečnostním opatřením.

Děti u počítače, ilustrační foto
Výzva pro učitele! Vaši žáci mohou být na webu Deníku i v novinách

„Jen málo z nich si dá říct. Když jim vysvětlujeme, že se mají chránit neberou nás vážně. Někteří dokonce říkají, že by se rádi nakazili, protože v nemocnici o ně bude o postaráno,“ stýská si Oldřich Haičman, ředitel Oblastní diecézní charity Brno.

Někteří bezdomovci jsouprý agresivní. Zvlášť poté, co bylo uzavřeno nízkoprahové centrum v Bratislavské ulici v Brně. „Docházelo tam kolem 60 bezdomovců, ale nemohli jsme je přimět, aby chodili po malých skupinkách a dodržovali bezpečnostní zásady,“ konstatoval Haičman.

Farma Frühbauerových z Peršíkova.
OBRAZEM: Farmáři roku jsou z Peršíkova. Hospodářství se tady dědí už dvě stě let