Na sportovišti v Plovárenské ulici se 20. září v 11 hodin sejdou stovky běžců a poběží trať dlouhou jednadvacet kilometrů a 97,5 metru k tomu. Mezi nimi bude i Tomáš Mutl, který letos poběží svůj druhý půlmaraton vůbec.

Běhat začal před dvěma lety hlavně kvůli tomu, aby zhubl nějaká ta kila. „Firma, ve které pracuji, minulý rok organizovala půlmaraton pro všechny zaměstnance. Byla to pro mě výzva. Nevěděl jsem, jestli to vůbec uběhnu, ale rozhodl jsem se, že do toho půjdu," vzpomínal na své začátky Mutl. Loňský maraton firmy B:Group Mutl uběhl za dvě hodiny a pět minut. Letos chce svůj čas vylepšit. „Chci se překonat a mít čas o něco lepší," přál by si. Za dva roky běhání Mutl zhubl osm kilogramů a díky běhání se cítí lépe.

S intenzivním tréninkem na zářijový maraton začal v lednu. „Běhat chodím čtyřikrát do týdne. Zase takovou disciplínu a odhodlání nemám, abych běhal každý den," usmál se běžec.

Největší obavu má z toho, že při závodu bude horko. „Pokud je horko, tak se špatně dýchá, radši ať prší nebo fouká, než aby bylo teplo. V létě se navíc i špatně trénuje. Musíte chodit buď časně ráno, anebo až pozdě večer," řekl Mutl s tím, že už má své oblíbené běžecké tratě. „Běhám podél řeky, tam se mi to líbí. A nebo běhám do Vlkovska. Tam je to super, protože běháte ve stínu. Navíc po rovince a podél stromů," podotkl.

Letos už se pár běžeckých závodů zúčastnil. Například charitativního běhu, který se konal v Bratislavě. „Tento závod byl takovou zvláštní formou. Začínalo se hromadným startem, třicet minut po nás za námi vyjelo auto, které nás nesmělo dohonit. Koho auto dohonilo, ten skončil. Mě auto dojelo asi za hodinu a pětačtyřicet minut. Byl jsem na osmnáctém kilometru," popsal Mutl.

Nad tím, že by někdy uběhl celý maraton, nikdy neuvažoval. „Spíše chci zlepšovat svoje časy na půlmaratonech. Celý maraton je asi o intenzivnější přípravě," usmál se běžec. Na to, abyste uběhli půlmaraton, jsou podle něj nejdůležitější boty. „Běhat v obyčejných vycházkových botách opravdu nejde. Pořídil jsem si speciální běžeckou obuv. A je to opravdu znát. Jsou lehčí a lépe tlumí nárazy nohou. Boty jsou vlastně jediná investice do běhání. Na botách bych rozhodně nešetřil," doporučuje Mutl.

Závodu se zúčastní také majitel společnosti B:GROUP, předseda spolku Havlíčkobrodského půlmaratonu a hlavní organizátor závodu, Antonín Urban, který si také myslí, že boty jsou velmi důležité. „Pro lidi, kteří s během začínají, je důležité, aby zpočátku začali s rychlou chůzí kombinovanou s během. Pokud to člověk ze začátku přežene, tak si odpálí akorát tak kolena. To se přesně stalo mně. Teď jsem vystřídal už troje boty, fyzioterapeuta, posilování šlach, vazů. A musím zaklepat, kolena drží. Už můžu běhat i po asfaltu. Abyste mohli běhat takto dlouhé tratě, musíte tak rok trénovat, než se posílí šlachy, vazy, klouby, svaly. A než vyladíte svůj styl. Dobré boty jsou samozřejmě základ," myslí si Urban.

Trasa závodu povede od sportoviště západním směrem podél pravého břehu Sázavy. Poběží se čtyři okruhy o délce 5,27 kilometrů. Na trati nebude žádné křížení s veřejnými komunikacemi.Ten, kdo nezvládne trať dlouhou 21,0975 kilometru sám, může startovat třeba ve dvojici nebo ve čtveřici.

Zájemci se mohou přihlašovat už nyní, a to na oficiálních webových stránkách Havlíčkobrodského půlmaratonu www.havlickobrodskypulmaraton.cz.

Beáta Dvořáková