Vedení technických služeb, které mají správu parku na starosti, se to včera dozvědělo na společné schůzce přímo v parku od specialistů z firmy Safe Trees z Kolína.

Firma v uplynulých dnech zkoumala stav stromů poté, co se jeden zdánlivě zdravý a vzrostlý jasan zřítil na travnatou plochu parku. Strom, který měl úplně uhnilý kořenový systém, navíc spadl v době naprostého bezvětří těsně vedle frekventované cesty pro pěší i cyklisty.

„Na páteční schůzce jsme se dozvěděli předběžné výsledky zkoumání stavu stromů podél cesty od Chotěbořské ulice po zimní stadion. Hotovou zprávu v písemné podobě teprve dostaneme. Důležité je, že žádný ze stromů není v tak havarijním stavu, aby akutně ohrožoval bezpečnost a musel by být okamžitě pokácen," uklidnil veřejnost ředitel technických služeb Karel Milichovský.

Podle odborníků se to ale bez kácení neobejde. Arboristé posuzovali na třicet stromů a zhruba dvacet z nich bude muset v budoucnu k zemi. „Bylo nám to takto řečeno. U některých stromů postačí prořezy, odlehčení koruny či svázání. Naší prioritou je bezpečnost, takže jsme se rozhodli, že postupně necháme zkontrolovat většinu stromů v parku," vysvětlil Milichovský.

Lidé mohou do parku chodit bez omezení. Stromy, které firma navrhla ke skácení, by měly jít k zemi zhruba do roka. Povolení by měl vydat odbor životního prostředí. Jeho zástupce byl na včerejší schůzce v parku také přítomen.

Vzrostlý jasan se v parku bez zjevné příčiny zřítil ve středu 13. července ráno. V parku tou dobou už chodili lidé a dělníci pracovali na opravě asfaltových cest.

„Od toho místa jsme stáli několik metrů. Kolega mi říkal, jestli jsem viděl, jak ten strom spadl. Zarazilo mě to, protože jsme neslyšeli žádnou motorovou pilu. To, že se strom vyvrátil, nebylo vůbec slyšet, až žuchnutí, jak dopadl. Viděl jsem, že jen pár minut předtím kolem toho stromu prošel nějaký pán. Kdyby pod tím stromem někdo byl, tak by neměl šanci zareagovat," popsal tehdy Deníku Michal Toman, který o události informoval městskou policii.

Pracovník technických služeb tentýž den spadlý strom zpracoval a další den byl pro jistotu pokácen jiný strom, který také mohl ohrožovat bezpečnost.

Většina lidí, kteří šli kolem, nechápala, jak je možné, že se tak mohutný strom, který měl obvod kmene 215 centimetrů, mohl samovolně zřítit. Poznat, že má strom uhnilé kořeny, je pro laika složité, odborník by to ale měl poznat.

„Dá se to poznat podle symptomů na stromech. Uhnilý kořenový systém se dá například předpokládat podle hub, které kořeny požírají. Pokud se takové houby na stromě vyskytují, je to důvod k tomu, aby byl člověk při kontrole a hodnocení stromů ostražitější. Pro úplnou jistotu je mnohdy potřeba využít tahovou zkoušku," vysvětlil Jan Forejt ze společnosti Safe Trees. Podle něj jsou některé zkoumané stromy v parku staré kolem sta let. Duby na hrázi rybníka pak mohou mít i více než dvě stě let.