„V noci z úterý na středu bude proudit do střední Evropy teplý vzduch od jihozápadu. Na Vysočině bude zataženo, přechodně oblačno, zpočátku ojediněle, během noci na většině území déšť nebo mrholení. Nejnižší noční teploty osm až pět stupňů Celsia,“ informovala v úterý Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ovšem na Štědrý den se lidé ve vyšších polohách už na sníh těšit mohou. „Ve čtvrtek odpoledne bude přechodně oblačno. V noci v polohách nad šest set metrů místy srážky sněhové,“ uvedla Ivana Záluská.

Ve vyšších partiích Vysočiny je už i teď díky námraze bílo. A to by mělo vydržet i přes Vánoce. „U nás jsou vždycky bílé Vánoce. Když není sníh, tak je alespoň námraza,“ usmál se Miroslav Lukeš z Rokytna.

Navigátor David Křípal a pilot Tomáš Ouředníček.
Horké chvilky pro Ouředníčka a Křípala. Dakarský sen ale žije

Právě Rokytno patří k nejvýše položeným osídleným místům na Vysočině. Nadmořská výška 760 metrů obci zajišťuje Štědrý den v bílém prakticky každý rok.

O necelých dvě stě metrů níže, v Novém Městě na Moravě, už sníh na Vánoce s takovou pravidelností nepřichází. „Vloni nebyl, ale předloni sníh byl. Ale nevydržel až do Štědrého dne. 22. prosince napadlo deset centimetrů. O den později už zůstaly jen čtyři centimetry. A na Štědrý den sníh roztál,“ podělil se o své statistické údaje amatérský meteorolog z Nového Města na Moravě Oldřich Pojezný.

Dokonale bílé Vánoce si lidé na Vysočině užívali v roce 2011 a 2012. „V roce 2012 napadalo na Štědrý den dvanáct centimetrů sněhu. Rok předtím to bylo podobné, to byla deseticentimetrová sněhová pokrývka,“ poznamenal Oldřich Pojezný.