Lépe na tom nebudou ani vánoční svátky. Teploty se budou držet nad nulou. „O Vánocích možná něco málo nasněží, to se však postupně změní do mrznoucího deště. Může se kvůli tomu dokonce objevit ledovka. Ta by mohla hrozit i v průběhu dne. Změnu v předpovědi příliš neočekáváme,“ předpovídá meteorolog Petr Münster.

Vánoční putování zavede zájemce na krásně nazdobené lokality.
Vánoční putování po Jihlavě: Nenechte si ujít ozdobený Palouček

Předpověď na Štědrý den

* Převážně zataženo
* Nejnižší noční teploty: -4 až 0 °C
* Nejvyšší denní teploty: 4 až 9 °C
* Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s
* V noci na severu a východě kraje místy sněžení
* Na jihozápadě občas mrznoucí déšť. Zpočátku dne místy občas mrznoucí déšť, který bude přecházet do deště
* Hrozí ledovka

Letošní Vánoce se nevymykají trendu minulých let. V nich byl sníh také spíše výjimkou. „Poslední Štědrý den, kdy jsme si užili pořádnou vrstvu sněhu, byl před dvaceti lety. Tehdy napadlo dvacet centimetrů. Naposledy se pak podařilo v roce 2016 mít aspoň pěticentimetrovou vrstvu. Sněhovou pokrývku bychom si však ještě mohli do konce roku užít,“ slibuje Münster. Podle prognóz se totiž na poslední čtyři dny ochladí. „Rozdíl mezi sněhem a deštěm přitom často bývá i jeden stupeň,“ dodává

Sníh o vánočních svátcích neočekává ani Dominik Pacas z Bítovánek na Třebíčsku. „Neodvážím se vzpomínat, kdy naposled jsem na Vánoce zažil sníh. Jako malý jsem si ho užíval. S tátou, který jezdil na saních a vždy s nimi sjel kopec nejrychleji, i s kamarády, se kterými jsme vytvářeli skokánky a používali boby jako snowboard. To byly krásné časy,“ nostalgicky vzpomíná student. Nyní má Vánoce spíš spojené s mlhou, kterou ozařují barevná světýlka.

Předpověď počasí vyhlíží také lyžaři. „Na počasí jsme závislí, nesmí být teplo. Ale co se týče sněhu, tak ten si vyrábíme vlastní. Umělý sníh je základ. Dneska to už ani jinak nejde. Přírodní je fajn jako příměs. Ale nedá se na něj vůbec spolehnout,“ podotýká Vladimír Cháb z jihlavského lyžařského areálu Čeřínek. Loni to byl podle jeho slov průšvih, museli mít zavřeno. „Letos sezona zatím vypadá dobře, lyžaři si k nám cestu našli. Snad se nám bude dařit i nadále,“ přeje si.