„Považujeme ji za nevyrovnanou a nespravedlivou. V této souvislosti chceme poukázat především na diametrálně rozdílný způsob finanční podpory, jíž se, na rozdíl od nás, dostává hokejovým oddílům BK," uvedl předseda FC Slovan Havlíčkův Brod Ondřej Pavlas. „Proto jsme se počátkem tohoto týdne písemně obrátili na zastupitelstvo města a požádali ho o schválení dotace ve výši dvou milionů korun ročně, a to až do roku 2019. Žádáme ho o projednání této žádosti a současně o schválení stejných a smluvně daných podmínek, které město dlouhodobě ve vztahu k BK uplatňuje," pokračoval Pavlas.

V případě, že zastupitelstvo této žádosti nevyhoví, podá celý výbor FC Slovan, včetně všech trenérů, po skončení podzimní sezony rezignaci. „Již jsme unaveni a znechuceni neustálým sháněním finančních prostředků za situace, kdy do BK, který v současné době čelí trestnímu stíhání za dotační podvod, jsou stále sypány další a další městské peníze. S extrémním rozdílem přístupu vedení města k hokeji a fotbalu dlouhodobě nesouhlasíme a žádáme o jeho narovnání," zdůraznil Pavlas.

Představitelé FC Slovan nepřicházejí pouze s požadavky a kritikou. Vedení města chtějí představit i model financování sportu, který úspěšně uplatňují ve Velkém Meziříčí a také v Bystřici nad Pernštejnem.

„Po jisté modifikaci na místní podmínky, by byl dobře využitelný i v Havlíčkově Brodě," konstatoval Pavlas s tím, že o změnu modelu financování sportu klub neúspěšně usiluje již šest let. „Situace je napjatá, přesto chci věřit, že s městem společnou řeč nakonec najdeme a my nebudeme donuceni k avizované rezignaci přistoupit," řekl Pavlas.

Starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS) již byl o podané žádosti FC Slovan informován. „Mrzí mě, že situace je tak vyhrocená. Jakýkoliv nátlak odmítám. Je pravda, že zvolený model dotačního financování sportu, ale také kultury a sociální sféry, funguje v Havlíčkově Brodě dlouhá léta. Za tu dobu byl ale mnohokrát inovován, zpřesňován a vylepšován s cílem dosáhnout větší vyrovnanosti a řekněme i spravedlnosti. Bohužel, s novou koncepcí, s novým konkrétním návrhem či modelem nikdo doposud nepřišel. V brodské komunální politice působím od roku 2006 a za tu dobu jsem zaznamenal řadu návrhů a změn, které chtěly stávající systém změnit. Potřebnou většinu v zastupitelstvu však nikdy nenašly," uvedl Tecl. Ten dotační model, který uplatňují ve Velkém Meziříčí, a to i díky předcházejícím schůzkám s Ondřejem Pavlasem, i díky informacím, které mu předala resortní místostarostka, sociální demokratka Ivana Mojžyšková, zná (Mojžyšková společně s Pavlasem Velké Meziříčí letos v létě navštívila – pozn. aut). „Nejsem ale přesvědčen o tom, že je tento model spravedlivý," podotkl Tecl.

Žádostí FC Slovan se nadcházející říjnové zastupitelstvo s největší pravděpodobností zabývat nebude. Standardní cestou půjde do finančního výboru a ten ji zařadí na pořad prosincového zastupitelstva. To bude dotace pro sport, kulturu a sociální sféru schvalovat.

Další jednání

„S předsedou Pavlasem budu ještě v průběhu příštího týdne jednat. V pondělí to sdělím i radě města," konstatoval Tecl. Na otázku, neuvažuje-li radnice o svolání společného jednání se zástupci všech sportovních organizací ve městě, které by se týkalo dotační politiky, Tecl odpověděl, že se nikdy žádnému jednání nebránil. „Připomenu jen, že v průběhu minulého volebního období jsme takový pokus učinili, ovšem odezva sportovních organizací byla mizivá," poznamenal Tecl.

V případě naplnění krizového scénáře a po odstoupení výboru a všech trenérů FC Slovan, by stadion na Losích osiřel. „Čtyři stovky fotbalistů, mezi nimiž je i 286 dětí, by nezahájily zimní přípravu. Klub by účetně uzavřel sezonu a do svazové pokladny by musel odeslat pokutu v řádu několika desítek tisíc korun. Současně by požádal o výmaz z rejstříku," popsal Pavlas.

Rodiče mladých fotbalistů by o případném konci fotbalu ve městě klub písemně informoval. Jaroslav Bouchner, otec jednoho z mladých fotbalistů FC Slovan, nicméně věří, že se vše podaří urovnat. „Samozřejmě by se mělo zohlednit, aby vysokou podporu nedostával jen hokej. Určitě by mě mrzelo, kdyby fotbal v Brodě skončil," řekl Bouchner.

Stávající model financování sportu, kultury a sociální sféry v Havlíčkově Brodě nepovažuje Martin Sedlák, člen kontrolního výboru havlíčkobrodského zastupitelstva za TOP 09, dlouhodobě za optimální. „Myslím si, že by mělo dojít k rozdělení celkové částky na jednotlivé kapitoly, ke kterým by se vždy vyjadřovaly příslušné výbory zastupitelstva. Při financování sportu by měla jít většinová část na mládež.

Sport dospělých, v němž někteří pobírají za tento sport mzdu, by neměl být z dotací financován vůbec," uvedl Sedlák a pokračoval: „Pro tyto sporty by zastupitelé mohli uvolňovat prostředky přímo z rozpočtu jednorázově. Vím, že fotbalisté předkládají vedení města model z Velkého Meziříčí, který by financování sportu v Brodě mohl alespoň částečně narovnat. Po dlouhé době jde o konkrétní návrh řešení, o kterém by se minimálně mělo dále diskutovat".

K problematice se vyjádřil i opoziční člen brodského zastupitelstva Vladimír Slávka (ANO). „Podle mě by se dotace pro sportovce a kluby měly rozdělovat spravedlivěji. Myslím si, že by se všechny sportovní kluby měly společně sejít a dohodnout se na nějakých pravidlech, které budou spravedlivé pro všechny. Kritériem by samozřejmě neměl být jen počet členů, ale například i význam a úspěch daného sportu, či konkrétní výsledky a historie. Ve straně jsme zatím žádný konkrétní návrh neprojednávali ani neobdrželi. Počkáme, jak proběhne zasedání zastupitelstva. Každopádně nechceme brodský hokej pohřbít, ale ani nelze podporovat jen a pouze hokej".