Například obyvatelé městyse Havlíčkova Borová si všimli, že se u místní vodárny pohybují cizí lidé s osobními automobily a přídavnými vozíky. Pitnou vodu si stáčejí do modrých plastových sudů a vozí si ji nejspíše na zálivku, a to několikrát za den. Vedení městyse navrhuje u ústí vodárny zmenšit tlak a průtok. Řešením by mohla být instalace takzvaného pítka, tak aby voda byla využita pouze na pití pro chodce či cyklisty a nemohlo docházet k většímu odběru.

Jak je vidět, zvyšující se nedostatek pitné vody a stále větší sucho začíná mít negativní vliv i na mezilidské vztahy. Ve Ždírci nad Doubravou zase tamní obyvatelé v internetové diskusi kritizují některé majitele zahrádek, kteří odebírají vodu na zalévání čerpadly z místního Jánského potoka.

Chotěbořský park Stromovka.
Chotěbořští: Revitalizaci Stromovky vítáme, ale co s čertem?

Podle bezpartijního starosty Bohumíra Nikla Jánský potok je majetkem Lesů České republiky. Co se týká odběru vody z Jánského potoka například nádobou, tak povolení nemusí být. Ovšem na odběr vody čerpadlem musí být povolení. To vydává vodoprávní úřad v Chotěboři.

„Vím, že někteří majitelé zahrad sousedící s Jánským potokem toto povolení mají. Celkový zákaz odběru vody z povrchových zdrojů vydává vodoprávní úřad v Chotěboři při extrémně suchém počasí. V současné době takovéto nařízení nebylo vydáno,“ vzkázal starosta diskutérům.