Prostě i ukázka kulinářského umění studentů zkrátka k této podzimní akci patří. A mladí kuchaři opět zdatně dokazovali, že brambory nemusí být pouze přílohou.

Ostatně z připravených salátů a moučníků, které museli mít bramborový základ z korpusu, až oči přecházely. Soutěže se zúčastnili studenti šesti středních škol a učilišť, kteří navíc ještě změřili své dovednosti v soutěži zručnosti a hodnocení jejich výtvorů, často velmi neotřelých a neobvykle barevných, rozhodně nebylo pro porotu jednoduché a provázely jej dlouhé debaty.

Moderní trendy

„Je vidět, že mezi mladými kuchaři převažují moderní trendy, podpora regionálních a hlavně čerstvých surovin," upozornila zástupkyně ředitele havlíčkobrodské obchodní akademie, Marie Mrázová.

To je ostatně vidět i z názvů některých výrobků. Nejlepší salát podle poroty připravil Zbyněk Strašík z jihlavské školy obchodu a služeb. Jeho „slovenský salát s medovým dresinkem" totiž nejlépe splňoval soutěžní kritéria.

Za moučník pak první cenu obdržela Iveta Fojtová z chrudimské střední školy za svůj „bramborový pytlík s tvarohovo – kaštanovou náplní" a nejzručnější ruce při škrábání brambor a jejich krájení na hranolky měl David Buchar ze Dvora Králové nad Labem.

Na „domácí" půdě se předvedla i Gabriela Nováková ze Světlé nad Sázavou, která reprezentovala havlíčkobrodskou Hotelovou školu a obchodní akademii.
I ona měla na přípravu bramborového salátu hodinu. A ten její rozhodně úplně tradiční nebyl.

„Dala jsem do něj třeba olivy nebo rajčata. Prostě to připravuji z toho, na co mám zrovna chuť, ale myslím, že se mi to dnes povedlo," usmívala se sedmnáctiletá studentka. Ta prý salát rozhodně nepřipravuje dennodenně.
„Ale před soutěží jsem si to doma trochu vyzkoušela," řekla Nováková. Sympatická dívka ale jedním dechem dodala, že doma nikomu tradiční povinnost přípravy štědrovečerního salátu prý neuzme. „Ne, na Vánoce zůstaneme u klasického receptu," dodala.