Prázdné a vyklizené budovy padly po několika málo dnech definitivně 
k zemi a nyní se zdá, že těžká technika srovná se zemí také další budovy v areálu. Město Havlíčkův Brod, které jich na daném území vlastnilo celkem šest, by totiž rádo nechalo strhnout jeden až dva další objekty.

„Poměrně dlouhou dobu jsme je nabízeli k prodeji, avšak neúspěšně. Postupem času nás navštívilo několik investorů, kteří měli zájem 
o čistou plochu, tedy ne o budovy," vysvětlil místostarosta města Čeněk Jůzl, proč samospráva přistoupila k demolicím.

Radnici se vloni nepodařilo získat na demolice žádný dotační příspěvek, proto akci za zhruba dva a půl milionu korun financovala ze svého. A je více než pravděpodobné, že stejným způsobem bude pokračovat i letos.

Příznivá je i cena

„Nedávno se sice objevil jeden místní zájemce o objekt na okraji areálu, ale zastupitelstvo města se rozhodlo jej neprodávat, a raději pokračovat v demolici a připravit tak prostor pro případnou novou průmyslovou výstavbu," vysvětlil Jůzl.

Podle něj je doba příznivá 
k vyjednávání o co nejnižších cenách a strhnutí jedné budovy by tak řádově mohlo přijít na jeden milion korun. „Na příštím zasedání předložíme zastupitelům plán dalšího postupu a rozhodneme se, zda by k zemi šel jeden nebo dva objekty," dodal místostarosta Brodu.

Deníku se podařilo zjistit, že zmíněným havlíčkobrodským zájemcem o jeden z prázdných vojenských objektů je stavební podnikatel Libor Neumann. Ten získal evropskou dotaci na výstavbu školicího střediska.

„Sledoval jsem jednání zastupitelstva a jeho postoji nerozumím. Zastupitelé hlasovali o protinávrhu opozičního zastupitele Plodíka, který navrhoval usnesení v můj prospěch, a nepřijali ho. Nepřijali ale ani původní usnesení, které počítalo s dalšími demolicemi v areálu bývalých kasáren. Co tedy bude dál, nevím," řekl Neumann.

K případu se vrátíme.