Ta počítá s tím, že jí s revitalizací pomůže stát. „Požádáme o příslušnou dotaci ze Státního fondu životního prostředí," uvedl havlíčkobrodský radní Libor Honzárek. Ten podotkl, že spoluúčast státu dosahuje v těchto případech pětasedmdesáti procent veškerých nákladů.

Město Havlíčkův Brod již má k dispozici dva finální projekty.  Ten první řeší revitalizaci rozsáhlých a také letitých stromových alejí v Rozkošské ulici a také u rybníka Cihlář na počátku lesního komplexu Vlkovsko.

„Úprava zeleně, to znamená pokácení nemocných a starých stromů, provedení zdravotních řezů a samozřejmě také výsadbu těch nových, což si v těchto lokalitách vyžádá investici ve výši 2,2 milionu korun," přidal se místostarosta města Čeněk Jůzl.

V druhém projektu se projektant zaměřil na zeleň v lokalitách Masarykovy a Šubrtovy ulice, podél řeky Sázavy na Kalinově nábřeží a v Plovárenské ulici, v neposlední řadě také v Termesivech. „Souhrnná cena tohoto zásahu byla vyčíslena na pět milionů korun," dodal Jůzl.

Prozatím není jasné, která firma se revitalizačních prací v Havlíčkově Brodě ujme. Veřejnou soutěž teprve radnice vypíše. „Naopak jisté je to, že k uskutečnění obou projektů dojde v době vegetačního klidu. A to na podzim příštího roku a na jaře roku následujícího," řekl Honzárek.

Připomeňme, že „omlazovací" kúrou již v Havlíčkově Brodě prošla zeleň na novém hřbitově a také v parku nemocnice.

V současné době probíhá revitalizace zeleně v Chotěboři, konkrétně pak na sídlišti Na Chmelnici.