Podle havlíčkobrodského místostarosty Libora Honzárka (TOP 09) je město aktuálně na osmé příčce s nejnižším dluhem v porovnání 
s ostatními obcemi a městy 
v České republice. Havlíčkobrodská radnice ukončila loňské hospodaření s deficitem 
38 milionů korun.

„Proti schválenému rozpočtu to byla o více než polovinu nižší částka. Ke snížení schodku přispělo především to, že město uskutečnilo o něco měně investičních akcí, 
než bylo původně plánováno," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS).

Ten dodal, že druhým faktem bylo i snížení cen u některých výběrových řízení na dodavatele zakázky. „Celkové roční příjmy Havlíčkova Brodu v loňském roku činily 468 milionů korun, zatímco výdaje byly 506 milionů korun," upřesnil Tecl.

Chybějící peníze radnice 
do rozpočtu dodala ze svých úspor, a nemusela si tak brát žádný úvěr. Podle starosty se ani do budoucna nepředpokládá, že by si město muselo půjčit peníze.

„Máme dostatečnou finanční rezervu," pokračoval Tecl. Také podotkl, že na termínovaných vkladech má město uloženo okolo sta milionů korun.
Účetní závěrku a závěrečný účet schválilo i zastupitelstvo města na svém posledním zasedání, a to zcela bez výhrad.

„Finance samozřejmě projednal i finanční kontrolní výbor města a nenašel žádná pochybení. Z toho důvodu bych rád ocenil i hlavního ekonoma města, který se na konečném vyúčtování podílel," řekl Tecl.

Třiadvacetitisícové město původně počítalo ve svém rozpočtu pro minulý rok s deficitem zhruba 78 milionů korun. Kapitálové výdaje měly činit 175 milionů korun, ale nakonec bylo utraceno jen 
152 milionů korun.

„Na letošní rok byly odloženy investice do komunikace Na Ostrově, které již v současné době probíhají. Méně peněz bylo v loňském roce 
také vynaloženo na úpravu Smetanova náměstí," vysvětlil Honzárek.

Současně dodal, že o něco nižší byly proti schválenému rozpočtu také běžné výdaje města. „Ty nakonec činily 355 milionů korun," podotkl Honzárek.

Schodkový rozpočet schválili havlíčkobrodští zastupitelé i pro letošní rok.

„Výdaje města by se měly zastavit na 468 milionech korun a příjmy by měly být okolo 445 milionů korun," uzavřel Tecl s tím, že schodek město vyrovná třiadvaceti miliony, které bude opět čerpat ze svých úspor.