Letos se přihlásilo rekordních šestadvacet středních stavebních škol z celé České republiky. Mezi nimi je i Střední průmyslová škola stavební Havlíčkův Brod.

„Studenti budou vyrábět modely z vlnité lepenky a autoři těch nejlepších si rozdělí ceny ve výši čtyřicet tisíc korun. Cílem projektu je poukázat na všestranné využití vlnité lepenky a zejména pak na její ekologické přednosti," uvedl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol. Ten dodal, že popularita technických památek a staveb stále roste. „Lidé rádi navštěvují různé přehrady, vodárny, větrné mlýny nebo vysoké pece a hutě," vysvětlil volbu tématu Sobol. Ten podotkl, že studenti se sami rozhodnou, jakou současnou či již neexistující technickou stavbu považují za nejvýznamnější.

Modely musí být sestaveny výhradně z vlnité lepenky s maximální podstavou jeden krát jeden a půl metru. „Přestože dostatečné množství výřezů lepenky obdrželi soutěžící zdarma od pořadatele, mohou využít i krabice, které mají doma či ve škole," konstatoval Sobol. Ten pokračoval, že cílem projektu je totiž ukázat, že karton jako obalový materiál má širokou škálu využití a jeho používání je velmi šetrné k životnímu prostředí. „Vlnitá lepenka je stoprocentně recyklovatelná," dodal Sobol.

Studenty ještě čekají týdny intenzivní práce, která začíná již u samotného návrhu. „Ze zúčastněných škol pak vybere odborná porota šest staveb z vlnité lepenky, které v červnu postoupí do závěrečného finále. Školy obvykle připravují svá interní kola soutěže a do výroby modelu zapojí několik skupin studentů," vysvětlil Sobol. V letošním roce mohou poprvé přihlásit do soutěže dvě stavby.