Do té se ještě dopoledne mohou zájemci zkusit přihlásit, a kdo to nestihne, pro toho chystá havlíčkobrodská Galerie výtvarného umění další dílny.

Třeba 20. února to bude Tiffany dílna, kde se budou vyrábět vitráže, nebo 1. března se těšte na Smalt – výrobu šperků. Dílny přiblížila lektorka galerie Jiřina Kopicová.

Co přesně se lidé naučí a dozví při Valentýnské dílně?

Tematicky jsme dílnu přizpůsobili blížícímu se svátku sv. Valentýna. Návštěvníci si tak mohou vytvořit „srdíčkovou" dekoraci – buď si vyzkouší jednoduché drátování, nebo šití z filcu a korálků. Pokud budou chtít, mohou se samozřejmě naučit obě techniky. Vytvoří si tak srdíčka jako zápichy do květináčů anebo závěsné dekorace.

Kolik lidí se přihlásilo a jaké jsou obvyklé kapacity dílen?

Na valentýnskou dílnu máme zatím přihlášeno pět zájemkyň, ale lidé se ještě mohou hlásit. Zájemci se musí hlásit předem kvůli omezené kapacitě dílen. Ta je ovlivněna především velikostí dílny, kde se workshopy pořádají, a   u některých dílen rozhoduje také vybavení, které je k dané technice potřebné. Kapacita dílen se tak obvykle pohybuje do deseti osob, ale například u workshopů Tiffany je to maximálně pět osob, protože se klienti střídají u brusek, pájek a podobně. Zájem potřebujeme znát dopředu i z ekonomického hlediska. Dílny pro nás nejsou výdělečné, jde především o to, aby se zaplatil materiál a práce lektora.

Následuje dílna Tiffany a Smalt. Oč půjde v nich?

Obě dvě dílny patří mezi stálice v naší nabídce. Na dílně Tiffany se zájemci učí techniku zpracování skla podobnou vitrážím. Vytvářejí si šperky či bytové dekorace od prvotního návrhu až po celkové zpracování. Naučí se tedy sklo řezat, brousit a pájet jednotlivé dílky dohromady. Smalt patří mezi nejstarší šperkařské techniky. Příchozí vytváří náušnice či přívěsky. Zájemci si opět vyzkouší celý proces – nejprve si vystřihnou a vybrousí požadovaný tvar z měděného plechu, na který se pak nanášejí jednotlivé barevné pigmenty a ty se následně vypalují při vysoké teplotě ve smaltovací pícce.

Které dílny patří k těm nejoblíbenějším a proč?

Mezi oblíbené patří určitě zmiňované dílny Tiffany a   Smalt. Dále si naši klienti oblíbili dílny Fimo, kde se učí různé techniky zpracování polymerových hmot. Myslím, že tyto workshopy jsou oblíbené, protože si na nich mohou návštěvníci vyzkoušet méně tradiční techniky, a také proto, že jim v galerii poskytneme pomůcky, které jsou finančně nákladné, zvláště pokud si někdo chce techniku jen vyzkoušet, a nemá v plánu se jí věnovat dlouhodobě.

Nabízíte dílny pro začátečníky i pokročilé, děti i dospělé…

Dětští návštěvníci k nám chodí hlavně se školou na animační programy k výstavám anebo dílny určené právě školním kolektivům. Dále se každé úterý schází výtvarný kroužek při galerii, kde se děti mladšího školního věku učí nejen klasické výtvarné techniky, ale zkouší si i různé řemeslné postupy. Kromě toho nabízíme dětem a jejich rodičům další tvořivé dílny, a to nejčastěji o letních prázdninách. V průběhu školního roku tak nabídku dílen směřujeme především k dospělým. Většina dílen je přístupná jak začátečníkům, tak pokročilým, což vychází z jejich charakteru, kdy se lektor může věnovat každému klientovi individuálně. Třeba u Fima je pak předem vyhlášeno, kterou techniku se budeme učit.

Kdo dílny vede?

Dílny vedu především já jako lektorka galerie, případně kolegyně, ale zajišťujeme i externí lektory, abychom oživili naší nabídku.

Máte zájem?

Přihlášky posílejte na e-mailovou adresu kopicova@galeriehb.cz; telefonní čísla: 569 427 035, 739 329 160; více na webu www.galeriehb.cz

Kateřina Malá