„Každý rok prezentujeme v rámci benefice různé druhy léčby psychický poruch a také své sponzory. Přijíždějí nám také pomoci známé osobnosti, jako například Petr Salava, Marta Kubišová či Vanda Hybnerová," uvedla Andrea Mašková z nadačního fondu pro hipoterapii, což je jeden ze způsobů léčby, který budou organizátoři v průběhu benefice prezentovat.

Jde o léčebnou metodu, která působí na klienta prostřednictvím pohybových impulzů vznikajících při koňské chůzi. Prostřednictvím této léčby lze docílit zlepšení právě v rehabilitaci pohybu u dětí i dospělých s poruchou koordinace, rovnováhy a vývoje vzpřimování. Jedná se o jednu z léčebných metod spadajících do oblasti takzvané hiporehabilitace.

Dalším z bodů na programu je prezentace canisterapie, což je léčba pomocí speciálně vycvičeného psa. Ta může mít kladný vliv na rozvoj citových, rozumových i pohybových schopností pacienta a také na jeho psychiku a duševní rovnováhu.

Arteterapie je dalším neobvyklým způsobem léčby, o němž se mohou návštěvníci na benefici něco nového dozvědět. Jedná se o terapii prostřednictvím obrazu a výtvarných aktivit jako hlavních prostředků poznávání a ovlivňování lidské psychiky. Cílem této léčby je především sebepoznání pacienta, jeho osobnostní růst, zmírnění úzkosti, podpora a rozvoj tvořivosti či snazší řešení problémů.

Na letošním ročníku benefice si přijdou na své děti i dospělí. Účastníci si mohou upéct vlastní chleba i placku, bojovat s rytíři či brousit kamínky za pomoci zkušených archeologů. Za zmínku stojí také drezura fríského koně na hudbu či ukázka sportovního jednospřeží kladrubského hřebce. Samotný program začne od půl druhé odpoledne a potrvá až do večerních hodin.

Jan Štrobl