Na tento den připadá Mezinárodní den neslyšících.

„Každoročně se připojujeme k této akci, neboť se snažíme být bezbariérovou nemocnicí a být našim pacientům blíž," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Mezinárodní den neslyšících připomíná, že v naší republice žije zhruba půl milionu osob se sluchovým postižením. Znakovým jazykem se dorozumívá jen malá část z nich, možná dvě až tři procenta, především jde o neslyšící od narození. Ohluchlí a nedoslýchaví lidé byli dříve odkázáni převážně na odezírání, které je náročné a velmi nespolehlivé. V posledních letech je pro ně dostupná sociální služba, tzv. simultánní přepis mluvené řeči," sdělila zdravotně-sociální pracovnice nemocnice Kamila Mrtková.

V rámci akce bude nemocnice například informovat pacienty se sluchovými problémy o veškerých možnostech vyšetření sluchu v rámci ORL ambulancí (ušní, nosní, krční).

„Představíme služby tlumočení do znakové řeči a systém komunikace s neslyšícími a sluchově postiženými v naší nemocnici, k dispozici budou také nejnovější publikace, a samozřejmě tlumočník do znakové řeči," zdůraznila mluvčí Černo.