Ten by měl mít až dvě desítky malých nájemních bytů a jednu velkou společenskou místnost, kde by se obyvatelé domu mohli scházet. Pokud plány vyjdou, půjde o první komunitní bydlení nejen ve městě, ale i na Vysočině.

„Dům bude určen starším lidem, kteří jsou aktivní a nepotřebují tolik pomoci," uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu, Libor Honzárek (TOP 09). Ten dodal, že pokud radnice uspěje s žádostí o dotaci, mohla by stavba začít již v příštím roce.

„Myslíme si, že je to věc potřebná a velmi důležitá. Rádi bychom postavili moderní bydlení v klidném prostředí, které je blízko od středu města a jezdí zde městská hromadná doprava," řekl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS). Ten podotkl, že místo pro komunitní dům seniorů má město v nově zastavované lokalitě Rozkoš. „Lidé si tam staví rodinné a řadové domy a dalších sedm parcel na městských pozemcích je vyhrazeno pro bytové domy," dodal Tecl.

Důchodci by měli bydlet v jednom z nich, přičemž byty budou mít rozlohu do čtyřiceti pěti metrů čtverečních. „Nájemné za jeden metr čtvereční by přitom bylo nejvýše padesát sedm korun," konstatoval Tecl. Kromě společenské místnosti by tu senioři měli také k dispozici park se zahradou a dům by samozřejmě byl bezbariérový.

Z toho důvodu radnice začíná připravovat dokumentaci potřebnou pro stavbu. O příspěvek se chce do konce roku ucházet v novém národním programu. „Do bytů by se mohli přestěhovat například starší lidé, kteří zůstali sami ve velkých bytech a mají problémy je zaplatit," konstatoval Honzárek. Podle něho by tam také mohli žít i někteří současní obyvatelé městského domu s pečovatelskou službou.

V domě je devadesát bytů, přičemž okolo devatenácti obyvatel tohoto domu nepotřebují žádné sociální služby.

„Radnice eviduje velké množství žádostí o umístění do domu s pečovatelskou službou. V současné době jich máme okolo devadesáti," uvedla místostarostka Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková (ČSSD). Ta pokračovala, že město má rovněž domov pro seniory, kde je více než sto třicet lůžek. „I zde je velmi dlouhý pořadník čekatelů. Přijímáni jsou především lidé s vážnými zdravotními problémy," dodala Mojžyšková.