„Soutěžilo celkem 150 žáků a studentů ve třech věkových kategoriích, z nichž vzešlo celkem 10 reprezentantů Vysočiny pro celostátní finále. To proběhne 1. prosince v Míčovně Pražského hradu," uvedla Zuzana Šimůnková, koordinátorka soutěže. Ta dodala, že Martin Kosprd z havlíčkobrodské ZŠ V Sadech zvítězil v kategorii prvního stupně ZŠ, do které se přihlásilo 560 dětí z Vysočiny. Jindřich Dítě, reprezentant ZŠ Komenského ve Žďáru nad Sázavou, zvítězil mezi 1189 soutěžícími v kategorii druhého stupně ZŠ a Stanislav Kruml z chotěbořského gymnázia mezi 444 soutěžícími v kategorii středních škol.

Nadání přínosem pro společnost

„Logická olympiáda je soutěž určená pro všechny žáky a studenty," uvedl Tomáš Blumenstein, předseda Mensy ČR. Jedním z cílů soutěže je i upozornit veřejnost, že schopnost logického a samostatného uvažování je typ nadání, které je přínosné pro celou společnost. „Pomoc s rozvojem nadání našich dětí je úkol pro celou společnost, a to nikoli jen pro školy. Investice do rozvoje nadání všech se nám všem mnohonásobně vrátí," dodal.

Jak upozornila Šimůnková, soutěž je založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup.

Biflování nepomůže

„Nerozhodují nabiflovaná fakta, ale samostatné a logické myšlení. Tím je olympiáda unikátní. Navíc se daří najít skryté talenty," dodala Šimůnková s tím, že školy stále častěji umožňují účast na olympiádě všem žákům. „Pak se ukazuje, že se i někdo ze zadní lavice může dostat až do celostátního kola," podotkla Šimůnková.

Soutěž podpořily Nadace The Kellner Family Foundation a škola Open Gate. Krajské kolo proběhlo za finanční podpory Kraje Vysočina a pod záštitou brodského starosty Jana Tecla.