„Uskuteční se ve dvou etapách. První probíhá teď o prázdninách, druhá naváže v průběhu příštího léta," uvedl ředitel školy Hynek Bouchal. Ten dodal, že rekonstrukce zahrnuje kompletní výměnu slaboproudých rozvodů v celé škole a také výměnu silnoproudých rozvodů v nové budově.

„Nainstalován bude i protipožární systém, rekonstrukcí projde telefonní ústředna, telefonní rozvody a zaveden bude i nový rozhlasový systém. Nechybí ani osazení školy bezpečnostními kamerami, zbudování nového zabezpečení vstupů do budovy, kompletní obnova datových rozvodů i zavedení wi-fi sítě v celém areálu školy," vyjmenoval Bouchal a podotkl, že celá tato investiční akce byla zhotovitelem vysoutěžena za 10,5 milionu korun.

Platí zřizovatel, tedy hejtmanství

Všechny výše uvedené stavební úpravy havlíčkobrodského gymnázia financuje zřizovatel školy, jímž je Kraj Vysočina. „Jejich celková výše v současné chvíli činí 28 a půl milionu korun. Nejde však o jediné investice, jež byly v posledních třech letech investovány do vybavení školy," pokračoval Bouchal.

Gymnáziu se daří čerpat peníze i z evropských programů. „Přes jeden milion korun byl, a to díky dvěma projektům evropského Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, investován do počítačového vybavení. Gymnázium se též účastní celokrajského projektu Přírodní a technické obory – výzva pro budoucnost, díky němuž jsme na jaře pořídili novou učebnu chemie a získáváme i nové vybavení pro chemii, biologii a fyziku v celkové výši 1,8 milionu korun," poznamenal Bouchal.

Díky dalšímu celokrajskému projektu Badatelská centra, financovanému z Rozvojového operačního programu vznikne v půdních prostorách staré budovy gymnázia vědecké centrum vybavené špičkovými přístroji pro fyzikální, chemické a biologické experimenty. „Celkem šest milionů korun z tohoto projektu půjde do stavebních úprav a tři a půl milionu korun do samotného vybavení," upřesnil Bouchal.

Všechny uvedené investice jsou podle ředitele Bouchala základním předpokladem pro to, aby Gymnázium Havlíčkův Brod drželo krok s dobou a bylo vskutku moderní školou. „Vedení školy, jeho profesoři a v neposlední řadě i studenti se musí postarat o to, aby byl tento finanční vklad náležitě zúročen, aby škola i nadále patřila k nejlepším vzdělávacím ústavům v regionu, stejně jako se jí to dařilo během drtivé většiny 279 let její existence," uzavřel Bouchal.

Pracuje se také ve Světlé

Brodské gymnázium není samozřejmě jedinou školou v okrese, kterou přes prázdniny obsadili dělníci.  Renovuje se například i ve školních budovách ve Světlé nad Sázavou. Tamní radnice totiž získala dotaci ve výši jednadvaceti milionů korun z ministerstva životního prostředí.

„Díky ní jsme mohli přistoupit k uskutečnění náročného projektu výměny oken, zateplení a odizolování budov základní a mateřské školy Lánecká a také mateřské školy Na Sídlišti," uvedl starosta města Jan Tourek s tím, že vzhledem ke svému rozsahu budou tyto práce pokračovat i v průběhu příštích letních prázdnin.