Tomu hrozí zánik, protože k poslednímu dni letošního roku ukončí činnost jeho provozovatel – Havlíčkobrodská o.p.s. Zájem o převzetí klubu však projevila tělovýchovná jednota Orel. Ta si ale Oko, který se profiluje především jako filmový a hudební klub, převezme jen za určitých podmínek.

„V současné době je celá záležitost v jednání. Jasno by mělo být do konce října, ale zatím není nic jisté," uvedl sekretář tělovýchovné jednoty Orel Martin Sedlák. Ten dodal, že pro pokračování klubu pod hlavičkou Orla jsou podstatné dotace od města. „Žádost jsme již podali a zastupitelé by se touto problematikou měli zabývat v polovině prosince," podotkl Sedlák.

Havlíčkobrodská o.p.s. vznikla jako nezisková organizace stavebního koncernu Ross Holding. Firma se však dostala do konkurzu a její nový vlastník již nemá zájem o provozování tohoto kulturního zařízení.

O klub je zájem

Podle produkčního a ředitele Klubu Oko Jakuba Balouna je o kulturní programy, které zařízení lidem v Havlíčkově Brodě pravidelně nabízí, čím dál větší zájem.

„Aktuálně začínáme již šestou sezonu a byla by velká škoda, kdybychom nemohli pokračovat dál. Je evidentní, že lidé si k nám cestu již našli," řekl Baloun. Ten konstatoval, že Havlíčkobrodské o.p.s. dávala radnice dotaci ve výši šesti set tisíc korun ročně. „Klub byl i přesto ve ztrátě, což Ross doplácel," pokračoval Baloun. Tělovýchovná jednota Orel však nevykazuje zisk. „Z toho důvodu bychom od města potřebovali dotaci ve výši osm set tisíc korun," nechal se slyšet Baloun.

Místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl potvrdil, že radnice projevila zájem budovu Klubu Oku, která je v majetku tělovýchovné jednoty Sokol, odkoupit. „Budovu prodat nechtějí a jsou tedy jen dvě možnosti řešení. Buď si město udělá vlastní příspěvkovou organizaci a bude kulturu ve městě provozovat samo po vzoru jiných větších měst, nebo zastupitelé schválí dotace a Orel či jiný subjekt bude klub provozovat dál," vysvětlil Jůzl. Ten podotkl, že založení vlastní příspěvkové organizace je běh na dlouho trať, takže spíše přichází v úvahu druhá varianta.

„Záležet tedy bude jen na zastupitelích, jak se rozhodnou na prosincovém zasedání," uvedl Jůzl.

Podle Balouna je kultura v Havlíčkově Brodě podfinancovaná.

„Myslím si, že kultura je stejně důležitá jako sport, jelikož rozvíjí ducha, jak říkali již staří Římané. Ve městě se snažíme prosadit alternativní proud kultury. Snažíme se na vše nahlížet z jiného úhlu pohledu a je jasné, že filmy a hudba, které lidem nabízíme, nejsou pro všechny," vysvětlil Baloun.

Měsíčně navštíví Klu Oko až osm set lidí, přičemž kapacita klubu je okolo pěti set lidí. „Aktuálně tu budeme mít například koncert kapely ZakázanÝovoce, která oslaví deset let své existence. Lidé by si také neměli nechat ujít koncert kapely Mucha, a to 30. října," pozval Baloun.

Ten podotkl, že v prosinci se také v klubu každoročně konají plesy nebo firemní večírky. „Nově jsme také zavedli Tančírnu, v níž probíhá výuka tance pod vedením profesionálních instruktorů. Zkrátka, klub je velmi univerzální a není pro nás problém pružně reagovat a přestavět prostory dle potřeby," uzavřel Baloun.