Havlíčkův Brod má totiž nejlepší webové stránky mezi městy v Kraji Vysočina a již podruhé získal ocenění Zlatý erb. Web tak postoupil i do celostátního finále.

„V posledních pěti letech jsme v krajské soutěži Zlatý erb skončili nejhůř na třetím místě, přičemž první jsme byli naposledy v roce 2006. Webové stránky Havlíčkova Brodu přitom fungují již od roku 2002," uvedl Rohlík. Ten dodal, že stále je co zlepšovat, ale rozhodně je to velmi příjemné ocenění a nadstavba práce všech havlíčkobrodských informatiků. „V IT oddělení pracuje pět lidí, přičemž web mají na starosti pouze dva lidé. Stránky samozřejmě neděláme pro nějaké soutěže, ale pro lidi a turisty, kteří naše město navštíví. Ti se především chtějí dozvědět nejen aktuality z radnice, ale i zajímavosti o památkách, organizacích, kulturních akcí včetně dálkového přihlášení na návštěvu některých městských odborů a rezervačních systémů," vysvětlil Rohlík.

Mobilní aplikace

Oficiální web města přitom v loňském roce prošel výraznou grafickou změnou. Radnice se také může pochlubit mobilní aplikací inCity pro chytré telefony. Ta je přitom ke stažení zcela zdarma. Lidé zde mohou nalézt nejen aktuality z radnice, kulturní a sportovní akce, ale třeba i zaplatit parkovné či se nechat automaticky navést k nejbližším kulturním památkám, cyklostezkám a turistickým trasám.

Podle místostarosty města Čeňka Jůzla byla letos komise složena z devatenácti nezávislých odborníků z celého kraje.

„Ti každý přihlášený městský web hodnotili hned v několika kategoriích. Pro Havlíčkův Brod je velmi pozitivní, že v písemném hodnocení nebyla od porotců ani jedna negativní reakce. Pro město je to rozhodně velký úspěch a přeji si, aby se nám dařilo i v celostátní soutěži," konstatoval Jůzl.

Programátoři, kteří mají web na starosti, musí neustále sledovat nové trendy a přizpůsobit tomu prostředí. V první řadě jde však o obsah a přehlednost všech informací.

„Město razí koncept otevřeného úřadu, tedy nechceme před lidmi nic zatajovat nebo schovávat. Díky tomu se lidé mohou například podívat na detailní hlasování zastupitelstva, jednotlivé vyhlášky nebo volné termíny ve svatební síni," řekl vedoucí úseku informatiky Tomáš Horáček. Ten dodal, že čas od času přijdou i kritické připomínky, přičemž některé z nich jsou konstruktivní a jindy jde jen o nepozornost čtenářů. „Každopádně se všemi podněty důkladně zabýváme a je jasné, že chyby a nepřesnosti se čas od času objeví," nechal se slyšet Horáček. Podle něho se aktuálně žádné novinky či změny designu a grafického prostředí nechystají.

„Chceme se teď soustředit na ještě lepší kybernetické zabezpečení proti případným hackerům," pokračoval Horáček. Ten podotkl, že web města je přizpůsoben i handicapovaným lidem, kteří mají umožněn takzvaný bezbariérový přístup, včetně režimu bez grafického prostředí.

„Lidé si také mohou bezplatně nechat zasílat novinky do emailové schránky nebo se podívat na webové kamery," vysvětlil Horáček.
Výsledky celostátní soutěže o nejlepší web města budou vyhlášeny 4. dubna na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové.