Žďárští hygienici naopak po dvou týdnech zrušili zákaz koupání v rybníku Medlov.

V pondělí 31. července odebírali vysočinští hygienici vzorky vody v pěti lokalitách na Vysočině. Ve čtyřech případech došlo ke zlepšení jakosti vody, jediná Kachlička je na tom ve srovnání s předcházejícími rozbory odebraných vzorků vody hůř.

O tom, že se voda v Kachličce zhoršuje, informoval vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na havlíčkobrodském pracovišti Krajské hygienické stanice (KHS) Kraje Vysočina Šimon Veleba hned v pondělí. Už tehdy bylo jasné, že se ve srovnání s předcházejícím týdnem snížila průhlednost ze 40 na pouhých 25 centimetrů.

Teď potvrdil, že došlo ke zhoršení dalších sledovaných kritérií, na základě nichž hygienici o případném zákazu koupání rozhodují. „Je tam masivní výskyt sinic, potvrdilo se to, co jsme po pondělní kontrole lokality odhadovali,“ zopakoval při aktuální klasifikaci Kachličky Veleba.

Podle něho se nejedná o překvapivé zjištění, Kachlička se s čistotou vody potýkala v posledních letech opakovaně. „V případě tohoto rybníku nejde o nic výjimečného, nepřekvapilo nás, že je voda v Kachličce špatná,“ připomněl Veleba.

Letos se ve zmíněném rybníku v rekreační oblasti u Skály dalo až do 27. července koupat bez větších omezení. Kachlička dostávala od hygieniků od začátku koupací sezony lichotivou dvojku, což znamená, že v takovém rybníce je „nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů“ neboli „voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi“.

Před týdnem se tam voda prudce zhoršila z dvojky na čtyřku, teď s pětkou propadla. Loni platil zákaz koupání v Kachličce od 28. srpna, tedy o tři neděle později než letos.

Ilustrační foto.
Do průmyslové zóny chtějí vstoupit noví investoři

Pětku si po dvou týdnech naopak opravil, když zůstaneme o školní terminologie, rybník Medlov u Fryšavy pod Žákovou Horou na Ždársku. Voda v Medlově nadále není vhodná ke koupání, ale po dvou týdnech už hygienici koupání v tomto rybníce výslovně nezakazují. „Při koupání stále hrozí akutní poškození zdraví, zejména pro děti, těhotné ženy, či osoby trpící alergií nebo s oslabeným imunitním systémem,“ napsali přesto do aktuálního hodnocení.

Průhlednost vody zůstala v případě Medlova na 30 centimetrech. Dále sice došlo k poklesu množství sinic, ale podle aktuální zprávy přetrvává vysoké riziko uvolňování jejich toxinů a množství chlorofylu ve vodě je rovněž vysoké.

Po poklesu množství sinic přidělili ve čtvrtek žďárští hygienici namísto trojky dvojku Pilské nádrži. Jejich kolegové z Jihlavy pak udělali to samé v případě Černého rybníka u Větrného Jeníkova, přestože tam průhlednost klesla z jednoho metru na 80 centimetrů. Jinak ale napsali, že voda je „bez viditelného znečištění s lehce zvýšeným množstvím sinic a chlorofylu“.

Zlepšení průhlednosti z 80 centimetrů na jeden metr naopak nepomohlo k lepšímu oznámkování vodní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku. Tam nadále přetrvává zvýšený výskyt sinic, takže hygienici na Sedlici stále nedoporučují koupání zejména pro citlivé jedince.

Ani u Sedlice nepřekvapuje, že zatím od začátku sezony dostávala od hygieniků buď trojku, nebo dokonce čtyřku. Sami chataři kolem vodního díla sami dlouhodobě dobře vědí, že koupání v této nádrži příjemné zážitky neposkytuje. „Když jsme na Sedlici v pondělí byli na odběrech vzorků, tak se tam nikdo nekoupal,“ všimla si vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na pelhřimovském pracovišti KHS Kristýna Štěpánová. Přitom voda měla v tu dobu příjemných 24,4 stupně Celsia.

Letos sledují hygienici na Vysočině devatenáct lokalit určených k rekreaci. V šestnácti z nich je aktuálně koupání vhodné bez jakýchkoliv rizik (mají známku 1)nebo s dílčími výhradami (známka 2).

Nejhorší lokality z hlediska čistoty vody na Vysočině (k 3. 8.)

Kachlička (HB) – 5 Voda nebezpečná ke koupání /ZÁKAZ KOUPÁNÍ (Průhlednost vody 0,25 m, teplota vody 22,8° C, zjištěn masivní výskyt sinic, překročena limitní hodnota v ukazateli chlorofyl-a.)

Medlov (ZR) – 4 Voda nevhodná ke koupání (Průhlednost vody je 0,3 m. Došlo k poklesu množství sinic, ale přetrvává vysoké riziko uvolňování jejich toxinů. Množství chlorofylu je rovněž vysoké. Při koupání stále hrozí akutní poškození zdraví, zejména pro děti, těhotné ženy, či osoby trpící alergií nebo s oslabeným imunitním systémem. Teplota vody je 21,2° C.)

Vodní nádrž Sedlice (PE) – 3 Zhoršená jakost vody (Zvýšený výskyt sinic. Nedoporučuje se koupání zejména pro citlivé jedince. Průhlednost vody 1 m, teplota vody 24,4° C.)