„Kavální filtr je uměle vyrobená ochrana před vznikem plicní embolie. Využívá se obvykle u pacientů s vysokým rizikem embolizace do plic, u nichž není možné jiné řešení, například podávání léků. Filtr je vlastně síťka, která umožňuje průtok krve, ale dokáže zachytit krevní sraženiny, takzvané emboly. Nově tento výkon u našich pacientů zavedli lékaři interního oddělení díky moderní angiolince, kterou naše nemocnice disponuje," informuje mluvčí nemocnice Petra Černo. Plicní embolie je podle zdravotníků třetí nejčastější příčinou ardiovaskulárních úmrtí, hned po infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě. Kavální filtr je zařízení sloužící jako mechanická ochrana, jeho smyslem je co nejefektivněji zachytit uvolněné krevní sraženiny z žil dolních končetin a pánve.

Síťka do žíly

Tuto síťku lékaři, podle mluvčí Černo, implantují do dolní duté žíly. Nejčastějším zdrojem krevních sraženin je totiž hluboká žilní trombóza dolních končetin. Menší kousky sraženin se mohou odlamovat a skrze dolní dutou žílu se dostat do pravé poloviny srdce a odtud i do plic, kde vzniká tzv. plicní embolie. Kavální filtr v dolní duté žíle tomu umí zabránit. Filtry se většinou v pacientově těle ponechávají trvale, přetrvává-li dlouhodobě riziko žilní trombózy a tím i plicní embolie. „Existují ale i filtry dočasné, které je možno z pacienta po odeznění rizika plicní embolie odstranit. Efektivita dnes zaváděných filtrů je vysoká a počet komplikací nízký. Proto zavedení filtru do dolní duté žíly dnes zcela jednoznačně nahradilo dříve používané chirurgické metody," upřesňuje mluvčí. „Výkon se provádím v místní anestezii, pod skiaskopickou kontrolou a trvá asi 15 minut," sděluje lékař interního oddělení Petr Maštálka. Mohou samozřejmě vzniknout určité komplikace, jako například tromboza přístupové žíly. Může dojít k uvolnění filtru či jeho uzávěru. Může dojít k perforaci dolní duté žíly, k nepřesnému umístění či neúplnému rozvinutí kaválního filtru. Plicní embolie je ucpání krevního řečiště plic vmetkem (embolus) nejčastěji z dolní končetiny. Projeví se náhlou dušností, bolestí na hrudi, kašlem až vykašláváním krve. Postihne-li rozsáhlou oblast plic, dochází k poklesu krevního tlaku, šoku a následné smrti. Na tuhle nemoc zemřel známý český herec a komik Vlasta Burian, ovšem jeho embolii předcházel prodělaný a nedoléčený zápal plic.

Co je to plicní embolie
Plicní embolie je obávanou komplikací žilní trombózy , nejzávažnějším projevem žilního tromboembolismu . Léčba musí být komplexní. Základem je správně vedená terapie heparinem a warfarinem. Dále zahrnuje vždy adekvátní kompresivní terapii končetiny postižené žilní trombózou, řádné poučení pacienta, pohybový režim ve spolupráci s hematologem.
Zdroj: Nemocnice Havlíčkův Brod