„Za první tři měsíce letošního roku jsme řešili 1 148 přestupků. Týkaly se především neukázněných řidičů, dále rušení nočního klidu či znečišťování veřejného prostranství. Zaznamenali jsme také porušování obecně závazných vyhlášek města, týkajících se zákazu požívání alkoholu ve vymezených lokalitách či podomního prodeje," konstatoval ředitel havlíčkobrodské městské policie Jan Pavlík. Strážníci namátkově přezkoumali i podávání alkoholu a hraní automatů v hernách, barech, restauracích a dalších provozovnách ve městě. Dále ve večerních hodinách provedli 902 preventivních kontrol objektů, například hřišť, sportovních areálů či čerpacích stanic. „Pravidelně kontrolujeme a procházíme i okolí škol, a to zejména v hodinách, kdy se okolo nich pohybuje nejvíce dětí," dodal v této souvislosti Pavlík.

V řadách městské policie působí i dvě strážnice, které se věnují preventivní činnosti.

„Na poli prevence kriminality, dopravní nehodovosti a sociálně patologických jevů jsme v prvním čtvrtletí zorganizovali 76 besed a přednášek pro žáky středních, základních i mateřských škol v Havlíčkově Brodě a jeho okolí," uvedla preventistka městské policie Věra Vaňkátová.
Strážníkům výrazně pomáhá při každodenní práci městský kamerový systém, který se postupně rozrostl na 15 kamer, umístěných v různých lokalitách města. Pohledy a záznamy z kamer má k dispozici i státní policie, se kterou strážníci při některých případech spolupracují.

„S odstupem času můžeme vzpomenout skutečnost, že strážníci měli významný podíl na odhalení ženy, která začátkem roku poškodila na území našeho města mnoho vozidel," připomněl Pavlík.

Brodská městská policie byla ustavena v roce 1991 a v současné době v jejích řadách slouží 26 strážníků.

Alena Doležalová