Budoucí školáci na Havlíčkobrodsku se budou moci už brzy dostavit k zápisům do prvních tříd. Ty se ve většině škol odehrají do konce ledna. Například na všech pěti základních školách v Havlíčkově Brodě se zápis uskuteční v pátek 25. ledna.

„K němu se podle zákona musí dostavit všechny děti, které do konce srpna 2013 dovrší věk šesti let. Rodiče budou potřebovat rodný list dítěte a občanský průkaz. K zápisu ale mohou přijít i duševně i tělesně vyspělé děti, které dosáhnou šesti let  od září 2013 do června příštího roku," uvedla tisková mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová. „Podmínkou přijetí dítěte, které dovrší šesti let do konce roku 2013, je vyjádření školského poradenského zařízení. Předškolák, jemuž bude šest let do konce června 2014, bude potřebovat navíc doporučující vyjádření odborného lékaře," upřesnila mluvčí Doležalová. Podle ní by měl být počet dětí, které k zápisu letos dorazí, velmi podobný tomu loňskému, kdy přišlo celkem 253 dětí.  „Letos by jich mělo být okolo dvou set šedesáti," doplnila Doležalová.

Podobná čísla

Na stejné datum připadl zápis předškoláků i na obou základních školách v Chotěboři. V mateřinkách je zde evidováno celkem 119 dětí, které by již mohly nastoupit do lavic.
„Vzhledem k četnosti odkladů nástupu k povinné školní docházce v minulých letech je předpoklad, že bude zřízeno pět prvních tříd. V probíhajícím školním roce bylo zapsáno sto dětí a školní docházku jich skutečně nastoupilo o tři méně. V letošním roce očekáváme podobná čísla," sdělil vedoucí tamního odboru školství, rozvoje a památkové péče Jiří Imramovský.

Na konci ledna čeká zápis také na tři děti, které by měly nastoupit na docházku do nejmenší základní školy na Havlíčkobrodsku, potažmo v celém Kraji Vysočina. Ta se nachází ve Věžnici a na první stupeň sem nechodí ani celá desítka dětí.
„V příštím školním roce nás tu pravděpodobně bude o dvě víc, tedy devět," konstatovala učitelka Marie Klubalová.

Na druhý školní stupeň pak děti z Věžnice musejí dojíždět do nedaleké Polné nebo sousedního Šlapanova.
I tady se zápis uskuteční do konce ledna.