Jeho hlavní profesí opravdu je být Haškovým dobrým vojákem Švejkem vždy, všude a za všech okolností. To znamená i na Lipnici, kde je už doslova jako „doma".

Jak se člověk vlastně stane Švejkem? „Na začátku všeho byla náhoda a setkání s režisérem Mojmírem Ticháčkem. Jednou se na mě podíval a prohlásil, že jsem jako bych Švejkovi vypadl z oka. A že bych byl jeho ideální představitel  poté, co zemřel Petr Altman," vzpomíná pražský herec a trumpetista, který často spolupracoval i s mimem Jaroslavem Čejkou. Haškova dobrého CK vojáka představuje na různých společenských a kulturních akcích už 15 let. Naposledy se s ním milovníci Haškova svérázného humoru mohli potkat na červencovém festivalu Haškova Lipnice 2012.

„Máme dokonce i vlastní kapelu – Švejkoband. Jezdíme s ní i do zahraničí. Hlavně do Německa a také do Maďarska. Písničky prokládáme citacemi z Haškova Švejka a věřte, že se všichni a vždycky velmi dobře baví, ale i tak je být profesionálním Švejkem pořádná dřina. Už proto, že se od vás očekává, že budete Švejkem i v civilu a budete za vše okolností sršet humorem," konstatuje kulaťoučký mužík s typickou švejkovskou fajfkou v ruce.

Jak zdůrazňuje, vystupovat na veřejnosti v roli Haškova dobrého CK vojáka ho těší, už proto, že Švejka zná celý svět, švejkovský humor neuznává hranice. „Setkal jsem se i s Číňanem a Japoncem, kteří znali Švejka. Jako reprezentant Czech Turismu jsem se Švejkem procestoval Evropu, podíval se i do Ameriky," vzpomíná František Valeš, kterému, jak zdůrazňuje, je švejkovský humor a optimistický přístup k životu hodně blízký.

Drží se František Valeš při svých vystoupeních  striktně Haškovské předlohy a nebo se pokouší švejkovským humorem reagovat na ryze současné problémy? „To záleží na tom, kde vystupujeme. V cizině je to těžké, protože jsme omezeni znalostí jazyka a neznáme místní problémy tak dokonale. Diváci v cizině očekávají od Švejka humor stejný, jak ho znají z Haškových knih. A u nás záleží na tom, jací diváci přijdou. Každý reaguje jinak, navíc pro Čechy je typické, že umějí číst mezi řádky," vysvětluje profesionální Švejk.